13:36, pet, 17. Maj

FOTO: Posek 200 dreves zaradi postavitve nove ograje





Včeraj smo poročali, da so bila na območju mariborske vojašnice posekana številna drevesa. Z vprašanji, zakaj so se odločili za posek in koliko dreves je bilo odstranjenih, smo se obrnili na Ministrstvo za obrambo – Generalštab Slovenske vojske.

Postavili bodo novo ograjo, zato so bila drevesa odveč

Iz Ministrstva za obrambo so nam sporočili, da sečnja dreves v Vojašnici generala Maistra v Mariboru poteka od včeraj, 23. marca, in se bo izvajala predvidoma do konca meseca. “Od torka, 23. marca, v Vojašnici generala Maistra v Mariboru potekajo načrtovana dela za postavitev nove ograje. Ta bo nadomestila sedanjo, ki ne ustreza predpisanim varnostnim standardom. Načrtovana dela med drugim obsegajo tudi sečnjo in odstranitev sečnih ostankov 290 dreves ob dosedanji ograji, ki so v večini primerov zdrava, ne omogočajo pa postavitve ustrezne nove ograje, kjer je potreben ustrezen varnostni odmik med novo ograjo in drevesi.”

Drevesa naj bi predstavljala višjo stopnjo požarne ogroženosti

Devetinosemdeset odstotkov vseh posekanih dreves predstavljajo  iglavci (smreka), ki predstavljajo višjo stopnjo požarne ogroženosti ter so bolj podvrženi napadom podlubnikov, pojasnjujejo in dodajo, da je ogled in odobritev sečnje vseh dreves opravil pristojni pooblaščeni delavec Zavoda za gozdove Slovenije.

“V ta namen je Zavod za gozdove Slovenije izdal odločbo o odobritvi poseka izbranih dreves z dne 22.1.2021. Ministrstvo za obrambo bo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije v nadaljevanju izdelalo načrt zasaditve z novimi drevesi ter zasaditev izvedlo predvidoma v poznem jesenskem obdobju letos oziroma 0zgodaj spomladi prihodnje leto,” še dodajo ob koncu. Celotna vrednost investicije izgradnje nove varnostne ograje je ocenjena na 351.344,75 EUR.

Na Slovensko vojsko smo se obrnili z dodatnimi vprašanji, ali so bila drevesa zdrava in kakšne investicije so predvidene.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.