08:48, sob, 18. Maj

FOTO: Preventiva za voznike





Več kot 45 občanov in občank Vuzenice se je včeraj udeležilo preventivnega posveta o cestno-prometnih predpisih (CPP). Preizkušali so simulator za merjenje reakcijskega časa, “pihali”, z “zamegljenim vidom” premagovali ovire ter izvedeli kakšne so bistvene spremembe v CPP, ki veljajo od julija letos.

Foto: Lokalec.si
Foto: Lokalec.si

Pozornost občanov in občank je že skorajda na vhodu Modre dvorane pritegni simulator vožnje. Pritisnili so na plin, ob znaku pa so morali čimprej pritisniti na zavoro. Marsikdo je presenečeno ugotovil, da pri hirosti nad 100 km/h tudi dober reakcijski čas ni dovolj, da bi preprečili morebitno prometno nesrečo, ampak je treba (preventivno) povečati varnostno razdaljo.

Simulator vožnje za merjenje reakcijskega časa. Foto: Lokalec.si
Simulator vožnje za merjenje reakcijskega časa. Foto: Lokalec.si

Precej pozornosti je pritegnil tudi t.i. alkotest. Skoraj vsi so “pihali” in velika večina je sodila v skupino “0.0 šofer”. Predstavniki Agencije za varnost v prometu so pripravili tudi prikaz sile, s katero trčimo pri določeni hitrosti. Najbolj zabaven za gledalce, pa je bil t.i. poligon stožcev. Najprej so ga preizkusno, “slalomsko” prehodili, potem pa so – bolj ali manj uspešno – skušali ponoviti nalogo tako, da so si nadeli posebna očala, ki simulirajo vid v opitem stanju. Rezultati so bili skorajda šokantni, stožci so padali eden za drugim…

Foto: Lokalec.si
Foto: Lokalec.si

Policista ter inštruktor vožnje so v predavanju, ki je sledilo, opozorili predvsem na spremembe v CPP (denimo uvedbo zelene puščice ob semaforju in drugačen znak za hitro cesto). Obnovili pa so tudi pravila vožnje skozi krožišče, ki marsikateremu starejšemu vozniku in voznici še vedno predstavlja uganko.

Foto: Lokalec.si
Foto: Lokalec.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.