06:45, sob, 18. Maj

FOTO: Tina Maze kot prostovoljka v Črni na Koroškem, srečala se je z Ursulo von Leyen





V Črni na Koroškem je odpravljanje posledic naravne nesreče v polnem teku. Počasi se prebijajo do prometno še odrezanih zaselkov, ponekod vodo že imajo, rešujejo kanalizacijsko omrežje. Kraj je danes obiskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, srečala se je tudi z nekdanjo smučarsko šampionko Tino Maze.

Von der Leyen je ob obisku Slovenije napovedala maksimalno prožnost pri porabi sredstev za okrevanje in kohezijskih sredstev za obnovo po poplavah. Povedala je tudi, da se zaveda, da Slovenija potrebuje pomoč: “Stojimo ji ob strani in lahko računa na EU. Dodala je še: “Sloveniji letos iz solidarnostnega sklada EU 100 milijonov evrov, leta 2024 pa 300 milijonov.”

S predsednikom vlade sta si ogledala najbolj prizadeta območja v poplavah, med drugim tudi Črno na Koroškem. V okviru obiska je s premierjem Robertom Golobom govorila tudi o načinih, kako lahko EU podpre Slovenijo.

VIR: Vlada RS

Kot so povedali, je dobrodošla pomoč prostovoljcev. Mnogi so v Črno že prišli in so kar sami pristopili do ljudi, do hiš in začeli z delom. “Edino, kar je prav, je, da se javijo v štabu, da imamo kontrolo nad ljudi, da se ne bi slučajno karkoli zgodilo brez vednosti z enega mesta,” je dejala županja. Med prostovoljci je bila danes tudi smučarska šampionka Tina Maze, Črna na Koroškem je njeno domače mesto.

VIR: Vlada RS

Na območju občine Črna pomaga tudi okrepljena ekipa 20 gorskih reševalcev, ki je tja prispeli v torek zjutraj. Gorski reševalni službi Koroške, ki je v poplavah izgubila prostore, opremo in vozila, so pripeljali nekaj reševalne opreme, predvsem pa so priskočili na pomoč pri oskrbi in evakuaciji prebivalcev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.