21:02, sob, 27. Apr

FOTO: Tradicionalni pohod na Jugovo domačijo v Rančah





Danes se je že tradicionalno odvijal pohod na Jugovo domačijo v Rančah.

Kljub dežju so se najbolj predani pohodniki podali na pohod v spomin požiga Jugove domačije v Rančah, v občini Rače-Fram. Po pohodu je sledila proslava pri Društvu krajanov Ranče, kjer so udeležence nagovorili župan občine Rače-Fram, Samo Rajšp, podžupanja občine Hoče-Slivnica, Andreja Kavaš ter predsednik Krajevnega odbora združenja borcev za vrednote NOB Hoče-Slivnica, Martin Kramar.

Vsi so poudarili pomembnost obeleževanja takšnih dogodkov in spominjanja naše zgodovine tudi z namenom, da se enake grozote ne bi ponovile.

Kramar pa je podrobneje predstavil strašno zgodbo partizanov in aktivistov osvobodilne fronte. Program je popestril Mešani pevski zbor DU Slivnica ter recital učencev OŠ Franca Lešnika-Vuka Slivnica.

Po proslavi, se je šel položiti venec do spomenika NOB, ki se nahaja na Jugovi domačiji, nekaj metrov naprej od Društva krajanov. Poleg spomenika je na hiši, ki je bila požgana, tudi spominska plošča.

Septembra leta 1944 so okupatorji požgali domačijo, saj so se na tem območji zadrževali partizani. V požaru so zgorele 3 osebe, še tri pa so bile ustreljene pred hišo. Nekatere tudi pripeljane v mariborski zapor in nemška koncentracijska taborišča. To je dogodek, ki se ga na Jugovi domačiji spominjajo vsako leto.

Več v Občinskem informatorju na BK TV.

Foto utrinki:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.