10:09, čet, 28. Mar

FOTO: Trojno praznovanje pod Pohorsko vzpenjačo





Danes pod Pohorsko vzpenjačo praznujejo iz treh razlogov: otvoritev prenovljene ploščadi s trgom, uradno se je pričela zimska oz. smučarska sezona in mariborska gondola obeležuje 60. obletnico obratovanja. Na praznovanju so zaigrali Frajkinclarji, popoldne pa bodo oder prevzeli člani ansambla Zadetek.

Potem ko so v novembru pričeli s preureditvijo območja spodnje postaje krožne kabinske žičnice, sta župan Andrej Fištravec v imenu Mestne občine Maribor in Andrej Verlič v imenu javnega podjetja Marprom danes slovesno predala v uporabo prenovljeno ploščad pred vhodom v spodnjo postajo krožne kabinske žičnice Pohorske vzpenjače. Dosedanje parkirišče tik pred glavnim vhodom je nadomestila večja tlakovana ploščad, obenem prostor za druženje smučarjev in vseh ostalih obiskovalcev. Nastal je “mini trg” s stojnicami, mizami in lesenimi hiškami z gostinsko ponudbo. Nova ploščad bo od danes naprej prizorišče različnih koncertov in drugih dogodkov, ki se bodo vrstili ob petkih in vikendih, v času od 22. decembra do konca Zlate lisice 7. januarja pa bo program potekal vsakodnevno.obnovljena pohorska vzpenjaca, ploscad, trg, promet (8)

Novi prometni režim
Sočasno s ploščadjo je novo podobo dobilo tudi bližnje avtobusno postajališče (ki bo urejeno z nadstreškom), prav tako se je nekoliko spremenil prometni režim na tem
območju. Dostop do postajališča in ploščadi je omejen s potopnim valjem. Do vrha se lahko pripeljejo samo avtobusi mestnega potniškega prometa, vozila za invalide, taksiji, električni avtomobili Avant2Go, dostavna in intervencijska vozila. Investicijo v celotno preureditev območja pod Pohorsko vzpenjačo, ki je znašala dobrih 120 tisoč evrov, je financirala Mestna občina Maribor. »Z novo ploščadjo pred spodnjo postajo Pohorske vzpenjače, kjer se dnevno nahaja večje število ljudi, želimo to območje narediti še prijaznejše in privlačnejše za vse obiskovalce. Zato je predvideno, da bomo na prenovljeni ploščadi oziroma trgu v nadaljevanju projekta razvijali še dodatne vsebine, povezane s tradicijo smučanja in turizmom na Mariborskem Pohorju,« je povedal župan Fištravec.

Že 60 let…
Novembra leta 1957 je pričela obratovati prva gondola na Mariborskem Pohorju. Kot nam je zaupala Janja Brumen, ena izmed prvih potnic, je “zamudila prvo vožnjo, ker sem se z mopedom pripeljala do vzpenjače. Sem pa bila na drugi vožnji in se še danes spominjam kakšno doživetje je bilo to. Za mene in za vse nas.” Na Marpromu so ob jubileju pripravili in izdali posebno publikacijo, v kateri je v sliki in besedi predstavljena bogata zgodovina Pohorske vzpenjače. Ta je v šestih desetletjih delovanja prepeljala že blizu 18 milijonov potnikov.

V zimsko sezono z novim poligonom za otroke
Potem ko so v letošnji zimski sezoni na Mariborskem Pohorju in Arehu že imeli nekaj smučarskih dni, se v tem trenutku “na srečo lahko pohvalimo z veliko odprtimi progami. Torej na areškem delu obratujejo Žigart, Cojzerica, Ruška in Areška. Na mariborskem delu pa Bellevue oziroma nova dva trakova v dolžini 210 metrov in Slemen, od jutri dalje pa tudi povezava. Tega smo zelo veseli, da nam je uspelo zagotoviti pogoje, zato, da bodo znova odprte tudi Partizanka, Videc in pa Stolp“, je povedal Andrej Verlič, vodja koordinacije zimske sezone pri Marpromu. Dnevne vozovnice so ta vikend še vedno na prodaj po znižanih cenah. »Pred novo zimsko sezono smo pristopili k izvedbi več projektov, kot so nov otroški poligon Bellevue, nov vadbeni center za tekmovalce, zamenjava sistema za kontrolo smučarskih vozovnic in drugi. Z novostmi želimo izboljšati ponudbo našega smučarskega centra in vanj privabiti še večje število smučarjev tako iz domačega okolja kot tujine,« je pojasnil direktor javnega podjetja Marprom Bernard Majhenič.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.