09:31, pon, 6. Maj

FOTO: V Destrniku danes že 42. Kmečki praznik z obilico prireditev, od kmečkih iger do postavljanja klopotca





Dolgoletna tradicija je v Destrniku danes postregla že z 42. Kmečkim praznikom, ki ga je pripravilo Turistično društvo Destrnik.

Ob gasilskem domu so na prireditveni ploščadi pripravili zanimive kmečke igre, v katerih se je tokrat preskusilo šest ekip. Sledila je povorka, v kateri so pokazali stare običaje, stara orodja in tudi starinsko gasilsko brizgalko, ki pa je še vedno delujoča. Obiskovalci so si lahko ogledali še Lanišnico, ki so jo postavili lani. Postavili pa so tudi klopotec, ki se bo vrtel in odganjal takšne in drugačne ptiče, da ne bodo zobali grozdja.

42. Kmečki praznik so letos po besedah predsednika Turističnega društva Destrnik Ivana Hauptmana še dodatno oplemenitili, saj so ves čas trajanaja prireditev zbirali tudi prostovoljne prispevke za ljudi, ki so v nedavnih ujmah utrpeli škodo. Destrničani sami so tudi tako izrazili solidarost s tistim, ki so v prejšnjem tednu v ujmi s poplavami in plazovi izgubili veliko, marsikdo tudi dom. Destrničani se namreč spomnijo, da je veliko neurje v tem času leta 2008 divjalo prav po občini Destrnik, odkrivalo strehe in povzročilo veliko škode. Takrat smo mi dobili pomoč od drugih, zdaj pomagamo mi, tako kot lahko, je dejal Hauptman. Županja Destrnika Vlasta Tetičkovič Toplak se je prav tako ob zbiranju tokratne pomoči spomnila na neurje, ki je pred leti prizadelo občane in občanke te občine v Slovenskih goricah. Povedala je, da je v prejšnjih dnevih bila ekipa Destrničanov na ogroženih območjih, to pa bodo storili tudi jutri, na dan solidarnosti.

Sicer pa je bilo danes res veselo ob gasilskem domu, kjer ima svoje prostore tudi Turistično društvo Destrnik. Kmečke igre so bile pravi izziv za vse tekmovalce, sploh zadnja igra, ki se je sprva zdela precej nezahtevna. Dva tekmovalca sta namreč morala obuti velike škornje, v katere so nato njuni sotekmovalci zlivali vodo, sama pa sta morala preko ovir priti do cilja in tam zliti vodo iz škornjev v veliko posodo. Čas je bil omejen za vse ekipe, zmagala pa je tista, ki je prinesla v škornjih največ vode.

Tudi povorka, v kateri so prikazali stare običaje, od pranja perila do izdelovanja metel, nošenja kokoš v kletki naokoli ter še mnogo drugega, kot so počeli nekoč. Gasilci pa so pokazali še staro gasilsko brizgalko in pokazali, da še vedno deluje.

Turistično društvo Destrnik ima tudi velik projekt, v katerem raziskujejo pridelavo lanu in kaj vse se da iz njega narediti. Primeren je namreč tako za prehrano kot tudi za izdelovanje oblačil. Vse to so pokazali v Lanišnici, ki so jo lani postavili v bližini gasilskega doma.

Na koncu pa so postavili še klopotec, ki bo varoval grozdje po vsem Destrniku. Odločili so se za slovenskogoriški klopotec, ki so ga dvignili na drog in preskusili, ali se v vetru tudi vrti. In se je.

Pred tem so podelili še priznanja za urejene hiše in njihove okolice domačinom, zabavo pa so nadaljevali z ansamblom Glas, obiskovalci pa so bili deležni dobre hrane in pijače.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.