07:49, pon, 6. Maj

FOTO: V Destrniku imeli kar dve trgatvi, v občinskem vinogradu so se razveselili obilice grozdja





Pri viničariji v občini Destrnik imajo posajeno potomko Stare trte, ki so jo pred leti dobili iz Maribora. Pod zgradbo, kjer je sedež Občine Destrnik, pa imajo občinski vinograd, v katerem so pravzaprav potomke od potomke Stare trte. Lahko bi rekli, da so vnukinje trte, ki krasi mariborski Lent že več kot 450 let.

V ponedeljek, 2. oktobra 2023, so opravili trgatev tako v občinskem vinogradu kot tudi pri Viničarji.

Najprej so se zbrali županja Destrnika Vlasta Tetičkovič Toplak z občinsko upravo, skrbnikom trte v občinskem vinogradu, predsednikom TD Destrnik in brači v vinogradu. Skrbnik je preveril vsebnost sladkorja v grozdju modre kavčine in potrdil, da je letos v vinogradu res dobra letina. Vinograd je namreč še mlad, a po treh letih je lepo rodil.

Ekipa bračev na trgatvi destrniškega občinskega vinograda
Preveriti je treba vsebnost sladkorja v grozdju
Trgatev v občinskem vinogradu so opravili hitro

Po opravljeni trgatvi so se odpravili še k Viničariji, kjer jih je čakala potomka Stare trte. Grozdje so obrali tudi tam. Prav tako so tudi tam preverili vsebnost sladkorja v grozdju.

Pred trgatvijo in med njo so prisluhnili še zvokom harmonike
Kletar je prinesel vino

Zbrano grozdje vsako leto odnese kletar, ki sicer skrbi, da iz mošta nastane vino za tri občine, ptujsko, videmsko in destrniško. Vino, ki ga pridela, je nato protokolarno. Občina Destrnik ga ob posebnih priložnostih podari in tako promovira ne samo vinogradniški in vinorodni okoliš, ampak tudi sam Destrnik.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.