04:49, tor, 30. Apr

FOTO: V Dupleku napovedujejo šesti novoletni skok v Dravo





Društvo Ohranimo naravo čisto iz Dupleka je napovedalo že šesti novoletni skok v Dravo. Tudi tokrat bo na Vurberški plaži, in sicer 1. januarja 2024, z začetkom ob 13. uri.

Tradicijo tako nadaljujejo, ob tem pa izpostavljajo, da bo letos bolj samoiniciativne narave, saj je zaradi avgustovskih poplav na tistem mestu bila poplavljena cesta, ki je sedaj težje prevozna, prav tako pa je Drava poleti odnesla del brežine.

Dogodek namenjen plavalcem, ki pa morajo biti previdni

“Ker je s tem zagotavljanje varnosti obiskovalcev in plavalcev oteženo, dogodek ne bo organiziran kot uradna prireditev ampak bo samoiniciativne narave,” so zapisali v društvu, predsednik društva Borut Ludvik pa nam je odgovoril, da bi zaradi varnosti rajše imeli manj gledalcev. Pred leti so bili namreč novoletni skoki v Dravo v Vurberku dobro obiskani, zdaj pa sta brežina in cesta tako načeti, da je zaradi varnosti boljše, da je gledalcev manj. Tisti, ki bodo prišli skočit v Dravo, pa naj ne pozabijo na “copate za v vodo”.

Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku 2020. Foto: Maša Virant

“Čeprav se bomo potrudili, da bo na obali prisoten izkušen reševalec iz divjih voda, zgoraj navedeno pomeni, da vsak plavalec/ka ali obiskovalec/ka za svojo varnost poskrbi oz. odgovarja sam,” so dopisali v društvu.

Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku 2020. Foto: Maša Virant

Ker skrbijo ob tem tudi za naravo in da ta ostane čista, še dodajajo, da naj plavalci in plavalke, ki bodo skočili v Dravo, prinesejo pijačo in hrano iz nahrbtnika, kar pa prinesejo, naj tudi s prizorišča sami odnesejo. Tako za njimi ne bo ostalo odpadkov, ki bi onesnaževali okolje.

Zaradi mrzle Drave je potrebna dodatna previdnost

In če se kdo odloča, da se plavalcem pridruži, je dobro vedeti, da je Drava v tem času mrzla. Predvidoma bo okoli štiri do pet stopinj Celzija. To pa pomeni, da je treba biti za skok in plavanje v tako mrzli vodi dobro pripravljen. Pred tem se je treba ohladiti, ne piti alkohola. V vodo je najboljše stopiti postopoma in ne skakati na glavo – tudi zaradi nepredvidene globine oziroma plitvine ne. V tako mrzli vodi lahko telo doživi šok, sploh če ni vajeno večjih temperaturnih sprememb. Izkušeni plavalci so večkrat povedali, da se zdi, da nekaj metrov, ki jih preplavajo v Dravi, v tistih nekaj trenutkih, minuti, dve zdijo daljši, občutek za čas pa se lahko spremeni. Tudi zaradi tega je dobro, da se plava tako, da glava ostaja ves čas nad gladino, čeprav se plava čisto zraven nabrežja.

Vir: izsek iz posnetka društva Ohranimo naravo čisto

Nasveti za plavalce in reportaža z drugega novoletnega skoka

Del naše ekipe je bil 1. januarja 2020 na takratnem novoletnem skoku v Dravo, zapisali smo več nasvetov, ki so jih dali izkušeni plavalci, ob tem pa tudi razmišljanje organizatorjev, zakaj je dobro narediti takšen obred na prvi dan novega leta. Več o tem si lahko preberete na spodnji povezavi:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.