17:02, sob, 27. Apr

FOTO: V Dvorjanah predstavili dupleško narečje v zgodbah in pesmih





Včeraj so v Kulturnemu domu Dvorjane v Dupleku pripravili literarno glasbeno prireditev, na kateri so nastopajoči brali, deklamirali, peli in zaigrali skeče v narečju. Predstavili so namreč dupleško narečje, ob tem pa spomnili tudi na druga narečja.

Pobudnica za dogodek je bila knjižničarka in pripovedovalka Agica Kovše, ki dela v dupleški enoti Mariborske knjižnice, predstavitev dupleškega narečja pa je organiziral Medgeneracijski center Danica Duplek v sodelovanju z Mariborsko knjižnico oziroma njeno enoto v Dupleku. Nastope so povezali z razstavo Tak so včasih gučali, ki je na ogled v Knjižnici Duplek.

Agica Kovše

Zapela sta Moški pevski zbor Franc Preložnik in ljubiteljice petja iz MGC Danica Duplek, nastopajoči pa so brali svoja dela. Kot vedno so poskrbeli tudi tokrat za izredno medgeneracijsko sodelovanje, saj so nastopili tako člani MGC Danica Duplek kot tudi otroci iz Osnovne šole Dvorjane.

Da narečja bogatijo zborni jezik in so hkrati zelo pomembna v domačem okolju, so se strinjali vsi. Tako starejši, ki so mlajšim povedali, kako so nekoč govorili in katere besede so uporabljali ali pa jih doma še vedno uporabljajo, pa tudi mlajši, ki včasih sicer ne vedo, katere je domača, narečna beseda za kako stvar, a se prav v pogovoru s starejšimi lahko hitro naučijo in nato besede in tudi razne zgodbe ohranijo za naslednje generacije.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.