12:16, pet, 17. Maj

FOTO: V gorenjske gozdove izpustili še zadnjega risa





“Danes smo v okviru mednarodnega projekta LIFE Lynx, ki ga sofinancira in z aktivnim sodelovanjem podpira Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP), skupaj z lovci Lovske družine Nomenj Gorjuše v gorenjske gozdove izpustili risa Lukaša,” so sporočili iz Ministrstva za naravne vire in prostor.

Lukaš, ki prihaja iz Slovaške in je zadnji izpuščeni ris na območju slovenskih Alp, bo skupaj s 17 drugimi izpuščenimi risi pomagal rešiti populacijo pred izumrtjem.

Z njim bomo teritorialni samici Aidi omogočili, da se bo lahko parila z nesorodnim samcem. S tem se bo povečala genetska pestrost risov na tem območju.

Ministrstvo za naravne vire in prostor

Dogodka se je udeležila tudi Mateja Blažič iz Direktorata za naravo na MNVP, ki je poudarila, da za dolgoročno ohranitev ni dovolj le vzpostavljanje ugodnega stanja populacije ter življenjskega prostora, ampak je treba skrbeti tudi za razumevanje in sprejemanje te vrste v družbi.

Ministrstvo za naravne vire in prostor

“Ris je pomemben del našega gozdnega ekosistema, zato je njegova dolgoročna ohranitev ključna. Čeprav spada med zveri, človeku v običajnih okoliščinah ni nevaren. Večinoma je nočno aktiven, v primeru srečanja pa ravnamo enako kot pri srečanju z drugimi prostoživečimi vrstami – risu se ne približujemo, se ga ne dotikamo in se mirno umaknemo,” še zapišejo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.