19:38, pon, 29. Apr

FOTO: V Krajevni skupnosti Slivnica danes izjemno aktivni na šoli, društvu upokojencev, čebelarskem društvu in drugod





V občini Hoče-Slivnica imajo danes akcijo “Eko dan ni zaman”. Tudi v Krajevni skupnosti Slivnica so zavihali rokave in se lotili dela tako na osnovni šoli kot v društvih. Poleg dela pa so si vzeli čas tudi za druženje, delavnice, učenje.

Peter Kovaček, podpredsednik Krajevne skupnosti Slivnica, hkrati pa tudi predsednik Društva upokojencev Slivnica, je dejal, da se po vsej občini Hoče-Slivnica odvija “Eko dan ni zaman”. Tako so tudi v Krajevni skupnosti Slivnica pripravili več aktivnosti po različnih društvih, tudi na osnovni šoli. V osnovi gre sicer za čistilno akcijo, ki pa je prerasla v mnogo več. Večinoma namreč res čistijo okolje, pobirajo odpadke, a hkrati skrbijo za še veliko več.

Krajevno skupnost Slivnica imajo tako danes za to akcijo razdeljeno na tri večje dele. Od Slivnice do slivniških ribnikov, proti Čreti, druga ekipa je na predelu Radizela, tretja ekipa pa je pri športnem društvu. Ta ima sicer jutri, v nedeljo še eno veliko akcijo, saj bodo uredili območje velike prireditve, ki bo v kratkem.

Dopoldne smo ujeli člane in članice Društva upokojencev Slivnica, ki so čistili okrog doma, pobirali odpadke, grabili, urejali skalnjak.

Prav tako so veliko dela opravili čebelarji in čebelarke tamkajšnjega čebelarskega društva. Podpredsednica tega društva Mira Prel je povedala, da urejajo vrt z medovitimi rastlinami, nasadili so tudi sivko in ameriški slamnik. Pokosili so travo, pobrali odpadke. Dejala je, da gre za najnujnejše opravke, ki jih lahko opravijo v tem času. Kot zanimivost lahko povemo še, da sta čebelarja, ki sta sadila sivko in ameriški slamnik, imela preko glave poveznjeni zaščitni mreži. V bližini imajo namreč čebelnjak, v katerem so čebele, ki pa danes niso bile najbolj razpoložene. Da ju ne bi popikale, sta se rajši zaščitila. Prelova je še dejala, da bodo na koncu čebele zagotovo zadovoljne, saj tako sivka kot ameriški slamnik dolgo cvetita in se bodo lahko tudi dolgo pasle.

Izjemno dejavni pa so bili danes tudi na slivniški osnovni šoli, saj so v jutranjih urah najprej imeli po učilnicah več delavnic, predavanj, predstavitev različnih tem, povezanih z naravo, varstvom narave, pa tudi skrbi za zdravje.

Ne nazadnje so učenci skupaj s starostniki imeli likovno delavnico, na kateri so slikali rastline. Mlajši učenci so spoznavali naravo in dogajanje v njej, nato pa dobili še presenečenje. Starejši učenci so jim namreč pokazali kamišibaj in ob tem povedali zgodbo.

Učitelj razrednega pouka Andraž Praunseis je dejal, da so se odločili na šoli za medgeneracijsko sodelovanje, najprej s tem, da so starejši učenci predstavili mlajšim, kako se skrbi za naravo. Starostniki iz bližnjega doma starostnikov so slikali skupaj z učenci. Nekaj učencev je spoznavalo še pasti uporabe kozmetike in še mnogo drugega.

Nato pa so po malici imeli še delovno akcijo okrog šole. Uredili so učilnico na prostem, učno čutno pot, prav tako so tudi uredili vse druge poti, zelenice okrog šole in tudi šolska igrišča. Nekaj otrok je tudi posejalo semena v lončke, zdaj pa bodo nestrpno čakali, kdaj bodo vzkalila.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.