01:30, pon, 29. Apr

FOTO: V lanišnici in viničariji na Destrniku zakurili ter obiskovalcem ponudili krapec, gibanico in pokazali predelavo lanu





V občini Destrnik so pred leti obnovili viničarijo, nekaj kasneje pa postavili v bližini še lanišnico. Danes so naredili dan odprtih vrat obeh, gostom pa ponudili sveće pečene gibanice in ocvirkovko oziroma krapec, kot ji rečejo v teh krajih.

Prireditev so poimenovali “Ob gibanici spoznaj lan”, saj so lahko obiskovalci obiskali tako viničarijo in si jo ogledali, pri tem pa tudi predstavitveni film kot multivizijo, prav tako pa tudi lanišnico, kjer so člani Turističnega društva Destrnik tudi zakurili.

V viničariji so naložili drva v črno kuhinjo, kjer je nato članica Turističnega društva Destrnik spekla krapec oziroma ocvirkovko in jo ponudila gostom. Da peč dela, so za vsak slučaj preverili že včeraj ter spekli slastno gibanico in krapec. Tako so prvič, odkar je bila viničarija obnovljena, v njej tudi kurili in pekli.

Obiskovalci so lahko v sobi viničarije, kjer je tudi jedilnica, izvedeli več o Destrniku, viničariji, ogledali pa so si lahko tudi kratek film o tem, kakšna je bila pred obnovo viničarija, ki je zdaj že nekaj let obnovljena, v njej pa ponujajo prostore, kot so bili nekoč. Zraven raste tudi potomka Satre trte iz Maribora, sicer pa bi radi samo viničarijo še bolj turistično izkoristili.

V lanišnici so morali zakuriti, zato da so lahko dobro segreli lan.  Že pred segrevanjem se stran da semena s posebnim glavnikom. Ko pa je lan vroč, se ga zunaj potolče, zmlati. Nato se na trlici polomi še  preostala lesena stebelca, ki morajo odpasti. Laneno vlakno se tako tre vse do prediva. Iz prediva pa se na kolovratu naredi nitke, iz njih pa stke platno. Sicer pa delajo iz lanu tudi olje, ki ima veliko vitaminov in antioksidantov.

Več članic istega društva pa je bilo pridnih v kuhinji na sedežu društva, saj so pekle gibanice eno za drugo. Tukaj sicer na sodoben način, a še vedno zelo domač, pristen.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.