22:14, pon, 29. Apr

FOTO: V Lovrencu na Pohorju nastaja Užitni park, ki bo z vsakim novim rojstvom še večji





V Lovrencu na Pohorju je ena od nastajajočih novitet tudi t. i. Užitni park, ki bo s pestrostjo različnih dreves, grmovnic in zelišč služil za uživanje na prostem tako domačim kot tujim obiskovalcem kakor tudi lokalnim društvom.

Gre za območje ob robu pokopališča, ki je v občinski lasti in je bilo pred tem travnik. Župan Marko Rakovnik nam je razložil: “Tam sedaj nastaja sproščujoča oaza sredi Lovrenca, ki je sicer že sam po sebi zelen in gozdnat, ampak smo s tem trajnostno uredili to površino z namenom, da tja v prihodnje umestimo različne delavnice, izobraževanja na prostem, druženja.” Prostor bo na razpolago ponujen tudi domačim društvom, ki se ukvarjajo z dejavnostmi, ki so tej zasaditvi podobne, npr. zeliščarjem in čebelarjem.

Ko se mimo urejene mrliške vežice sprehodimo po parku, lahko opazimo različna sadna in druga drevesa (jablane, češnje, hruške, marelice, kostanje, orehe …) ter grmovnice. Površina je tako tudi medonosna. V večini gre za avtohtone vrste, ki so že in še bodo posajene na površini v velikosti približno 4.400 kvadratnih metrov.

V neposredni bližini stoji tudi lovrenška kulturna znamenitost t.i . “pajštva”, kjer se suši sadje. Zato bo eden od namenov novega parka tudi ta, da se bo plodove visokostebelnih rastlin iz neposredno bližnjega parka v sušilnici posušilo in lahko ponudilo za prodajo kot lokalni proizvod.

V tem trenutku za Užitni park skrbi režijski obrat. “Glede na to, katera društva bodo v parku videla možnost za njihov prostor, bodo lahko pristopila zraven in skupaj z občino sourejala ta kotiček,” je še dodal župan.

Užitni park bo na razpolago tudi domači šoli in vrtcu, saj gre za zares prijeten, a hkrati poučen kotiček. Pomenljivo je, da bo del parka namenjen tudi obeležitvi novih rojstev v občini Lovrenc na Pohorju. Na prireditvi enkrat na leto se bo namreč zasadilo nove rastline, tako bo s tem park redno dodatno zasajen z novimi sadikami, namenjenimi novim generacijam. V parku se bo lahko tudi posedelo in uživalo ob opazovanju rasti rastlin.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.