01:19, pon, 20. Maj

FOTO: V Malečniku je 3. Glaserjev festival, danes bo koncert Orkestra Slovenske vojske s sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt

V Malečniku poteka od  17. do  21. aprila 2024 pod geslom ‘Domovina. Dom. Sreča.’ 3. Glaserjev festival. Gre za festival, ki je namenjen vsem generacijam. Letos poteka pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, zvrstilo pa se bo več dogodkov.

Festival se navdihuje ob liku duhovnika, pesnika in pisatelja Marka Glaserja (1806-1889), ki je skoraj pol stoletja deloval v Malečniku.

Osrednji dogodek festivala bo v četrtek, 18. 4. 2024, s pričetkom ob 19 uri v baročni cerkvi Sv. Petra v Malečniku odvil festivalni koncert domovinskih pesmi z Orkestrom Slovenske vojske in sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt v počastitev leta generala Rudolfa Maistra v baročni cerkvi Sv. Petra v Malečniku (nujna je rezervacija brezplačnih vstopnic do zasedenosti mest na: zupnija.malecnik@rkc.si). Slavnostni govornik na koncertu bo brigadir Peter Zakrajšek.

Festival se je  sicer začel v sredo, 17. 4. 2024, dopoldan, pričel z učno uro o generalu Maistru za osnovnošolce OŠ Malečnik v Pokrajinskem in Nadškofijskem arhivu Maribor.

Zvečer ob 19. uri pa je sledilo odprtje razstave Amor patriae (Ljubezen do domovine) v organizaciji Pokrajinskega in Nadškofijskega arhiva Maribor. V kulturno-umetniškem delu sodelujejo uporabniki zavoda Polž Maribor.

V petek, 19. 4. 2024, se bodo v dopoldanskem času osnovnošolci v OŠ Malečnik srečali s pisateljem Ferijem Lainščkom, ob 17.00 uri pa vsi vabljeni v Glaserjev salon (Malečnik 32) na literarno srečanje s pesnikom Tonetom Kuntnerjem. Na tem srečanju bodo razglasili tudi nagrajence, ki so sodelovali na natečaju mariborskih in okoliških OŠ za najboljšo pesem o domovini Sloveniji.

V soboto, 20. 4. 2024, sledi ekskurzija v mariborsko kadetnico (razstava o generalu Rudolfu Maistru), stolno cerkev in samostan šolskih sester (predhodna prijava na zupnija.malecnik@rkc.si).

Festival se bo sklenil v nedeljo, 21. 4. 2024, ob 10.00 uri s spominsko sveto mašo za Marka Glaserja v Marijini romarski cerkvi na Gorci v Malečniku. Pri sveti maši bodo sodelovali otroci, ob sklepu pa bodo na Glaserjevo grobnico pred cerkvijo položili venec.

Letošnji Glaserjev festival organizirajo Župnija Malečnik, OŠ Malečnik, Slovenska matica, ter Pokrajinski in Nadškofijski arhiv Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.