17:05, ned, 28. Apr

FOTO: V Pesnici so podelili priznanja krajevne skupnosti





V Pesnici so na slovesni proslavi podelili priznanja krajevne skupnosti. Podelili so kar štiri priznanja. Ta so prejela Marija Rija Mlaker, Kmetija Zupanič – Metz, Darja Pika Kramberger in Osnovna šola Pesnica.

Dobitnica priznanja je Marija Rija Mlakar

V predlogu za priznanje Mariji Riji Mlakar je zapisano: “Človek je lahko velikokrat skromno prisoten, pa vendar s svojo besedo in delovanjem obogati soljudi. Vsak kraj kakor tudi društvo, prijatelji in občani so bogatejši, ko imajo v svoji sredini osebnost, kot je naša predlagana občanka – gospa Marija-Rija Mlaker. Našo Rijo, kot jo kličemo krajani Pesnice, smo spoznali najprej kot predano učiteljico v OŠ Pesnica, zatem kot angažirano čebelarko, kasneje nas je presenetila kot čuteča umetnica. S kopico interesov, idej, znanja, pobud in nenazadnje tudi dosežkov je aktivna članica v številnih društvih in podpornica vsem, ki si želijo njen nasvet. Ob vsem naštetem pa precej potihoma, če se ne motimo, že od leta 1980, organizira in vodi telovadbo v prostorih Osnovne šole Pesnica. Z veseljem prihaja med vse nas »telovadke«, ki se nas občasno zbere tudi preko 25, da nas vse od meseca septembra pa do marca – vsak četrtek – popelje v svet razgibavanja, pravilnega dihanja in sproščanja. Gospa Rija, vedno polna pozitivne energije, ob vsakem srečanju pripravi nove vaje in dopolnjuje nam že poznane ter nam pomaga, da jih kar se da pravilno izvajamo. Z veseljem se spotimo v njeni družbi ob tem pa kdaj zaključi naše druženje z njenimi čustvenimi pesnitvami, ki razgibajo še naš um in srce. Vsa ta leta, torej že približno triinštirideset, gospa Rija organizira telovadna srečanja prostovoljno in zanje nikoli ni želela plačila. Vedno pove, da tudi sama rada telovadi in je vesela družbe ob tem – me pa smo ji za vse ure vadbe za nazaj in v bodoče neizmerno hvaležne. Zagotovo Gospa Rija s svojim načinom življenja in delovanja prispeva k večji kakovosti bivanja v našem kraju zato bi nam bilo v veliko veselje, če bi krajevno ali občinsko priznanje prišlo v njene roke.”

Dobitnica priznanje je tudi Darja Pika Kramberger

V predlogu za priznanje je zapisano: “Darja – Pika Kramberger je fizioterapevtka, ki že vrsto let deluje v Pesnici. Tukaj ima svojo zasebno ambulanto že približno 25 let. S svojo strokovnostjo, znanjem in predanostjo nam pomaga, da lahko aktivno živimo življenje in se brez težav vključujemo v športne aktivnosti. Po študiju fizioterapije v Ljubljani je svojo poklicno pot začela v Splošni bolnišnici Maribor. Po 11 letih dela na poškodbenem oddelku se je odločila za samostojno pot in odprla zasebno Fizioterapijo Pika v Pesnici pri Mariboru. V letih predanega dela in izobraževanj si je nabrala veliko izkušenj, znanj in občutka, kar s pridom uporablja pri reševanju diagnostičnih primerov. Njeno delo je individualno, kar vsakemu posamezniku omogoča, da je njegova obravnava hitra in učinkovita. Pri delu pa ne uporablja samo osnovnih fizioterapevtskih tehnik, ampak nudi tudi nadstandardne storitve, kot so: funkcionalna diagnostika in svetovanje, CYRIAX – diagnostično terapevtska metoda ortopedske medicine, K-LASER – vrhunska laserska terapija, FDM – manualna fascialna terapija, SENSOPRO – vadbeni sistem, STIMA WELL – globinska elektroterapija za celotno hrbtenico, ANF – amininervofrekvenčna terapija, REHABILITACIJA – organizacija kompletne rehabilitacije po poškodbi in REHABILITACIJA PRO – rehabilitacija športnikov. Darja – Pika Kramberger je tista, ki nam, krajanom občine Pesnica pomaga, da se po poškodbi učinkovito vrnemo k aktivnemu življenju, da se lahko vstanemo iz postelje, sedimo, hodimo, delamo in smo aktivni tudi na športnem področju. Sama verjame, da je mogoče prav vse, če le nekaj naredimo za to in v to vložimo dovolj energije. Zagotovo je gospa Darja tista, ki s svojim predanim delom in strokovnostjo prispeva boljši kakovosti življenja naših krajanov, zato bi nam bilo v veliko veselje če bi krajevno priznanje prišlo v njene roke.”

Podelitev krajevnih priznanj v Pesnici

Dobitnika priznanja Zinka in Ron Metz, Kmetija Zupanič – Metz

V obrazložitvi predloga za priznanje piše: “Zinka in Ron Metz sta začela kmetovati na kmetiji Zinkinih prednikov pred petnajstimi leti. Takrat sta se preselila iz Amerike, kjer sta živela, mož je Američan, Zinka pa se je rodila in živela v Nemčiji. Kmetija Zupanič Metz je v družini že več generacij. Ekološka kmetija Zupanič in Metz leži v Jelenčah in obsega 16 ha zemljišč in 2 ha v najemu. Zinka in Ron se ukvarjata z ekološko pridelavo. Kmetija je usmerjena v živinorejo, sadjarstvo, poljedelstvo in zelenjadarstvo. Pridelujejo različne vrste žit, kot so npr. pira, pšenica, ječmen, oves, koruza. Iz pšenice in pire meljejo moko v lastnem mlinu, iz sadja, pridelanega v starem visokodebelnem sadovnjaku stiskajo sok in kis, ter kuhajo marmelade. Redijo koze in ovce, iz mleka pa v lastni sirarni izdelujejo razne sire, jogurt, skuto, maslo. Izdelke prodajajo na EKO tržnici v Mariboru in na domu. Prirejajo tudi dneve odprtih vrat, kjer si lahko obiskovalci ogledajo kmetijo, živali ter se seznanijo s pridelavo in predelavo hrane. Odprtih rok sprejemajo tudi otroke iz vrtcev in šol. Vzorno skrbita tudi za več kot 200 let staro domačijo, ki je zaščitena kot kulturni spomenik. Za voljo, trud, iznajdljivost, ekološko usmerjenost, varovanje in ohranjanje kulturne krajine predlagamo za kmetijo Zupanič Metz priznanje KS Pesnica.”

Podelitev krajevnih priznanj v Pesnici

Priznanje je dobila tudi Osnovna šola Pesnica

V predlogu za priznanje  so zapisali: Pred sedmimi leti je šola predstavila projekt Pesnica nekoč in danes v muzeju NOB, kjer so bogato slikovno gradivo s teksti otroci ves dan predstavljali obiskovalcem in povabljenim na Dan muzeja. Panoji kot dragocen dokument časa so zdaj na stenah stopnišča OŠ Pesnica. Projekt so učenci izdelali kot raziskovalno nalogo z zbiranjem podatkov in fotografij. Pa tudi zaradi vsakoletnega sodelovanja šole in vrtca v čistilni akciji, prav tako sodelovanja vrtca s TD Pesnica, Miklavževanja (vsako leto), zasaditve medovitega drevesa. Pohvalijo pa se lahko tudi s sodelovanjem na področju kulture  na območnih, regijskih in državnih srečanjih na dnevih ustvarjalnosti (dramske, lutkovne, plesne, folklorne skupine) vrtca in šole. Hvalevredno pa je tudi ohranjanje vedenja o pesniškem viaduktu: viadukt so naslikali na betonski zid pred šolo v obliki velikega, zelo barvitega grafita. Vsako leto tudi sodelujejo na Paletki – srečanju likovnikov v okviru JSKD in razstavljanja del. Twirling skupina mažoretk pa dosega pa tudi uspehe na ravni občine, regije in države.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.