20:02, sob, 27. Apr

FOTO: V Pivoli začeli odstranjevati lipov drevored





Danes so začeli s sečnjo znamenitega drevoreda v Pivoli, ki velja za najdaljši v Sloveniji. Inšpekcija je izdala odločbo, v kateri bodo v prvi fazi odstranili 35 dreves.

Po besedah župana Občine Hoče – Slivnica Marka Soršaka, s katerim smo na to temo govorili avgusta, naj bi iz sklada za okrevanje in odpornost prejeli okoli 350.000 evrov, kar je približno polovica vrednosti projekta, v sklopu katerega bi uredili tematsko in pohodno pot ob prenovljenem drevoredu, ki bi povezovala Spodnje Hoče, Botanični vrt in grad Hompoš, ob njej pa bodo nastala tri počivališča. Na občini dela načrtujejo v dveh fazah, tako da bi najprej podrli severno linijo dreves in vzpostavili novo pot, nato bo prišla na vrsto še južna stran.

Tudi ob tovrstnih investicijskih načrtih so se pojavila vprašanja o potrebnosti podrtja celotnega drevoreda.

Danes je župan Marko Sošak objavil zapis v zvezi s pričetkom sečnje lipovega drevoreda v Pivoli, v katerem je zapisal obvestilo: “Na podlagi podane prijave občana 𝐌𝐞𝐝𝐨𝐛𝐜̌𝐢𝐧𝐬𝐤𝐚 𝐢𝐧𝐬̌𝐩𝐞𝐤𝐜𝐢𝐣𝐚 dne 19. 9. 2023 izdala odločbo št. 0612-369/2023-9, kjer je izvajalcu rednega vzdrževanja cest podjetju Kipertrans d.o.o. 𝐧𝐚𝐥𝐨𝐳̌𝐢𝐥𝐚, 𝐝𝐚 𝐨𝐝𝐬𝐭𝐫𝐚𝐧𝐢 𝐧𝐞𝐯𝐚𝐫𝐧𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐞𝐬𝐚 𝐨𝐛 𝐨𝐛𝐜̌𝐢𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐯 𝐨𝐛𝐦𝐨𝐜̌𝐣𝐮 𝐏𝐢𝐯𝐨𝐥𝐬𝐤𝐞𝐠𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐯𝐨𝐫𝐞𝐝𝐚 skladno z mnenjem arboristke Tanje Grmovšek s.p. št. MN 2021-05-02 z dne 31. 5. 2021 in izdanim soglasjem ZVKD št. 35107-0420/2018/5MK z dne 24. 3. 2021.
Skladno z navedenim se tako v Lipovovem drevoredu izvaja nujna sečnja dreves zaradi zagotavljanja varnosti v cestnem prometu.”

SPOMNIMO ŠE: “Več kot polovica rastlin ima belo omelo, zajedalsko rastlino, ki se hrani s hranljivimi snovmi drevesa. In nekatera imajo par teh primerov, nekatera po 10, 20 in več. Od cca. 260 dreves je že 40 padlo, propadlo, nekatera še stojijo, eno tretjino pa bi bilo potrebno hitro ali takoj odstraniti,” nam je pred časom kot razlog pojasnil župan Občine Hoče – Slivnica, Marko Soršak. Ob tem je še dodal, da so na občini na tem projektu delali zadnjih pet let in bili končno uspešni na razpisu ministrstva za gospodarstvo. 

Projekt so snovali v dogovorih s predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) in Zavoda za varstvo narave (ZVNRS) in po ugotovljenem stanju dreves v drevoredu, strokovno gradivo pa je za občino pripravila arboristka Tanja Grmovšek, a je ta nedavno za STA zanikala, da bi predlagala odstranitev celotnega drevoreda, pač pa da je gradivu označenih 35 dreves, za katere je priporočena prednostna odstranitev.

Na ZVNRS so za STA pojasnili, da slabšanje stanja dreves v Pivoli opazujejo in zaznavajo že dlje časa, zato so že leta 2010 izdali strokovno mnenje, v katerem so dopustili tudi možnost celovite zamenjave vseh dreves, a takrat do tega ni prišlo.

Potem ko so se na sestanku vseh odgovornih leta 2021 strinjali s predlogom zamenjave celotnega drevoreda, so letos prejeli vlogo za izdajo strokovnega mnenja, v katerem pa so še posebej poudarili nekatere pogoje, za katere so ocenili, da jih je potrebno upoštevati za dolgoročno uspešno zamenjavo dreves, so še dodali.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.