17:53, ned, 28. Apr

FOTO: V Radencih zaključili 28. salamiado, 1. mesto osvojil domačin





Na 28. pomurski salamiadi je sodelovalo 37 izdelovalcev domačih salam s 43 vzorci salam. Tekmovanja se je udeležilo 6 novih salamarjev. Med najboljših pet so se uvrstili: Milan Kolar na 5. mestu, Janez Lenart na 4., Zdenko Kolbl na 3., Emil Žnidarič na 2. in Viktor Zemljič na 1. mestu.

Vir: TD Radenci

Na vseh 28 pomurskih salamiadah je bilo ocenjeno skupaj 1799 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 474 salamarjev. Vseh 28 salamiad se je udeležil Edi Štanta iz Podgrada. Letošnji finalisti Viktor Zemljič se je uvrstil v finale 11 krat, sodeloval pa 20 krat, Kolar Milan se je uvrstil v finale 9 krat sodeloval pa 16 krat. Na pomurski salamiadi so 20 in več krat sodelovali Sever Giza, Viktor Zemljič Podlesk Franc in Geder Slavko.

Izdelke je ocenjevala šestčlanska komisija v sestavi Igor Kuste, Zdenka Tompa, Milan Hari,  Zlatko Kreis,  Robi Fekonja,  Jasmina Himelrajh Kraner. Ocenjevali so vonj, okus, zunanji videz izdelka ter njegov prerez. Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – izgled, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji izgled.

Prvaki se bodo udeležili finala slovenskih slamaiad ki bo letos 11. maja na Tavčarjem dvorcu na Visokem pri Poljanah, Škofja Loka.

Zaključek 28. pomurske salamiade je bil obarvan s pristno sproščenostjo ter veseljem za katero so z glasbo poskrbeli ansambel Štrk. Prijetno vzdušje je bilo dodatno začinjeno z izvajanjem tradicionalnega obreda tehtanja pršuta ter ugibanjem o njegovi teži.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.