13:53, čet, 18. Apr

FOTO: V Radljah ob Dravi se je odvila proslava ob dnevu žena





V torek, 7. marca 2023, se je v Športni hiši Radlje ob Dravi že dvaindvajseto leto zapored odvijala proslava ob dnevu žena. Ženskam in dekletom so se v občini letos znova poklonili s kulturno-zabavnim programom, kjer je s prijaznim nagovorom vse prisotne pozdravil tudi župan občine Radlje ob Dravi, Alan Bukovnik.

Dan žena se praznuje že od leta 1889, odkar je nemška feministka in socialistka Clara Zetkin začela boj za enakopravnost žensk. Praznik je postal uradno priznan v začetku 20. stoletja, ko so se ženske po vsem svetu začele organizirati in se boriti za svoje pravice. Prvi mednarodni dan žena so tako uradno praznovali leta 1911, takrat še na 19. marec.

VIR: Občina Radlje ob Dravi

Danes, dan žena obeležujemo 8. marca in ga po svetu praznujemo na različne načine – z demonstracijami, govori, kulturnimi prireditvami in delavnicami. Ta dan je priložnost, da se, ne le spomnimo pomembnih dosežkov žensk v zgodovini, temveč, da ovrednotimo njihovo politično, ekonomsko in kulturno moč danes.

Dogodek organizirajo že vrsto let

Zato v občini Radlje ob Dravi vsako leto slavimo ženske – da naše žene, sestre, hčere, tete, matere in prijateljice spomnimo, kako pomembne so. In da jim sporočimo, da gradimo svet, kjer vsi živimo v enakosti, svobodi in sreči. Dogodek v občini organiziramo že vse od leta 2001, ko je pobudo za praznovanje podal trenutni župan. In kot je na letošnji proslavi povedal sam: »Že dvaindvajsetič zapovrstjo, se zberemo na predvečer dneva žena, 8. marca. Vedno in od začetka, skupaj z učenci in učitelji … in vsemi sodelavci javnega zavoda, ki pripravljamo za vas to prireditev.«

VIR: Občina Radlje ob Dravi

Na ta pomemben dan, ki hkrati naznanja prihod pomladi, smo se v občini ženskam poklonili s kulturno proslavo, v kateri so se, skozi recitale ter glasbene in plesne nastope, predstavili učenci Osnovne šole Radlje ob Dravi in učenci glasbene šole Radlje ob Dravi. Kot je dejal slavnosti govornik na proslavi, župan Alan Bukovnik: »Težko je kaj dodati ob tako iskrenem, duhovitem, na trenutke celo hudomušnem programu, ki so ga pripravile učenke in učenci …« ter nato vsem ženskam še iskreno čestital ob prazniku.

VIR: Občina Radlje ob Dravi

Polno dvorano zbranih sta z glasbenim nastopom zabavala simpatična glasbenika BQL, ki sta še posebej razveselila mlajši del publike. Dogodek smo zaokrožili z dodatno gesto – po tradiciji, se ženskam na dan žena podari cvet, zato smo poskrbeli, da je ob odhodu vsaka dama prejela cvetočo primulo, v spomin na prireditev.

VIR: Občina Radlje ob Dravi

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.