16:46, sre, 1. Maj

FOTO: V Selnici korak bližje do novega vrtca, ta bo lesen in zgrajen po sodobnih standardih





Danes so v Selnici ob Dravi podpisali pogodbo za izgradnjo sodobnega vrtca, ki bo ne samo zgrajen po sodobnih standardih, ampak bo tudi lesen, narejen v celoti iz slovenskega lesa.

Selniška županja Vlasta Krmelj je po podpisu pogodbe z obema izvajalcema Ivanom Cajzekom iz podjetja GIC Gradnje in Markom Lukičem iz podjetja Lumar dejala, da je to zanjo srečen dan, predvsem pa za občino in lokalno skupnostjo, saj bodo po več kot 40 letih dobili v občini Selnica ob Dravi nov vrtec. Zadnja leta so se izjemno trudili dobiti tako zemljišče kot zagotoviti vse ostale izpolnjene pogoje, da lahko vrtec začnejo graditi. Vrtec bodo zgradili za sedanjo telovadnico, imel bo 11 oddelkov. Pohvalila je še, da bodo imeli prvi javni objekt, ki bo v celoti zgrajen iz slovenskega lesa. Sama investicija je vredna 5,3 milijona evrov, zaključek gradnje je predviden konec leta 2023.

Ivan Cajzek, direktor podjetja GIC Gradnje Rogaška Slatina, ki je eden od dveh izvajalcev, je povedal, da gre za drugačen projekt, kot so jih bili vajeni do sedaj. Za nizkoenergetsko zgradbo in veliko manjšim okoljskim odtisom. Najpomembnejše pa se mu zdi, da se bodo otroci počutili veliko boljše kot pa v vrtcih, kjer porabijo več energije, saj je, kot pravi tako: manj kot objekt porabi energije, boljše je bivanjsko okolje v objektu. Poudaril je, da gre za objekt, vrtec, ki bo v celoti narejen iz slovenskega lesa, kar so dosegli v poslovnem dogovoru s podjetjem Lumar.

Marko Lukič, direktor podjetja Lumar, prav tako sopodpisnik pogodbe o izgradnje novega vrtca v Selnici ob Dravi, pa je zaupal več podrobnosti. Gre za vrtec, ki bo v celoti lesen, a ne gre za okvirno konstrukcijo, ampak za masivno leseno konstrukcijo. Ta zagotavlja še bistveno višje bivalno okolje kot klasična okvirna konstrukcija. Ob tem je poudaril, da bodo otroci prišli vanj, ko bo že suh. Če bi objekt bil grajen klasično, pa bi se še eno oziroma dve leti sušil. Poudaril je, da bo že od prvega dne v vrtcu zdrava bivalna klima. Les, iz katerega bo vrtec grajen, bo iz Slovenije, vsi posamezni deli obdelave lesa bodo prav tako opravljeni v Sloveniji.

Pred samim podpisom pogodbe so v preddverju Hrama kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi nastopili otroci iz vrtca Kobanček in pokazali, kako razigrani in sproščeni so. Najprej so namreč zapeli, nato pa še prešerno zaplesali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.