15:03, ned, 28. Apr

FOTO: V Slivnici odkrili doprsna kipa dveh pesnikov sodobnikov, Prešerna in Petőfija





Pri Osnovni šoli Slivnica so odkrili doprsna kipa dveh pesnikov. France Prešeren iz Slovenije in Sándor Petőfi iz Madžarske sta bila sodobnika.

Do dogodka je prišlo zaradi sodelovanja domačega rezbarskega društva z madžarskim. V Slivnici so sicer na stojnicah ob šoli kuhali Madžari svoje jedi, v bogatem kulturnem programu pa so nastopili tako učenci slivniške šole kot tudi gostje iz Madžarske. Ob samem odkritju doprsnih kipov obeh pesnikov pa je slovensko himno zapel Rudi Šantl, slišali pa smo tudi madžarsko himno.

Dogajati se je začelo že popoldan, otroci so lahko uživali na napihljivih igralih, pri ogledu lutkovne igre, prav vsi pa nato še stojnicah, kjer so gostje iz Madžarske kuhali.

Ob 17. uri pa so na spodnji strani šole, ob cesti odkrili oba spomenika. Slavnostna govornika sta bila župan Občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in začasna odpravnica poslov, konzulka Madžarske v Lendavi Anita Cziko. Nastopili pa so učenci Osnovne šole Hoče in Slivnica ter madžarske Osnovne šole Aranyosapaty.

Podoben dogodek se je poleti zgodil že na Madžarskem, kjer so prav tako postavili in odkrili doprsna kipa obeh pesnikov, zdaj pa so s postavitvijo v Slivnici sodelovanje dveh mest in društev še okrepili.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.