02:31, čet, 25. Apr

V Slovenskih goricah do leta 2023 več deset kilometrov novih kolesarskih poti





Župani desetih občin z območja Slovenskih goric so danes podpisali pogodbe o sofinanciranju projekta evropsko sofinanciranih kolesarskih povezav na tem območju. Gre za štiri različne odseke kolesarskih stez v skupni dolžini 60 kilometrov in vrednosti dobrih 15,2 milijona evrov, za katere bodo občine počrpale nekaj več kot 11,2 milijona evrov.

Gradnja kolesarskih povezav bo izvedena v delu območno-razvojnega partnerstva Slovenske gorice, ki obsega občine Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica, Sveti Jurij, Šentilj ter v pridruženih občinah Sveti Andraž in Trnovska vas. Projekt bo v sklopu drugega dogovora za razvoj regij sofinanciran iz evropskih kohezijskih sredstev, njegov zaključek pa je predviden do poletja leta 2023.

Kot so ob današnjem podpisu, ki se ga je v Lenartu udeležil tudi infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, pojasnili v regiji, bodo s projektom celovito uredili kolesarsko infrastrukturo na razgibanem območju Slovenskih goric in širše regije. Z njim bodo poskrbeli za večjo varnost, čim več dnevnih migracij bodo poskušali preusmerili iz avtomobilov na kolo, hkrati pa bo naložba vplivala tudi na obogateno turistično ponudbo.

Nove povezave bodo povezane z državno mrežo

Nove kolesarske povezave bodo povezane z državno kolesarsko mrežo na tem območju. Gre za štiri odseke, s 30 kilometri najdaljši bo med Jarenino in Zgornjo Senarsko. Stal bo 7,3 milijona evrov in bo povezal občine Sveti Jurij, Pesnica, Lenart in Sveta Trojica. Njegova vrednost znaša 7,3 milijona evrov, od česar bodo dobrih 5,5 milijona prejeli iz evropskega in državnega proračuna. Ob tem bo direkcija za infrastrukturo poskrbela še za dodatnih skoraj deset kilometrov državne mreže.

Odsek med Lenartom in Trnovsko vasjo bo dolg 18 kilometrov in bo za 4,3 milijona evrov smiselno povezal občine Trnovska vas, Sveti Andraž, Cerkvenjak, Sveta Trojica in Lenart. Še 1,8 milijona evrov bo stal štiri kilometre dolg odsek med Lenartom in Benediktom, 1,7 milijona evrov pa odsek od Lenarta preko občine Sveta Ana do Trat, dolg 12 kilometrov. Ob tem bo direkcija izvedla še dodatnih skoraj 12 kilometrov državnih kolesarskih povezav.

Na voljo evropska sredstva

Kot poudarjajo, je projekt vzorčni primer dobrega sodelovanja med lokalnimi skupnostmi, ministrstvom za infrastrukturo, vladno službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter direkcijo za infrastrukturo, ki ga je koordinirala Razvojna agencija Slovenske gorice.

Od skupaj 15,2 milijona evrov bo za projekte na voljo devet milijonov evrov evropskega denarja, država bo primaknila 2,2 milijona evrov, občine pa bodo zagotovile še nekaj manj kot štiri milijona evrov lastnih sredstev. K temu je potrebno prišteti še okoli 5,5 milijona evrov, ki jih bo za nove kilometre državne mreže prispevala direkcija za infrastrukturo.

Skupaj z državnimi odseki bo tako zgrajenih 82 kilometrov kolesarskih povezav, pri tem pa v naslednji finančni perspektivi, ki velja do leta 2027, načrtujejo še njihov dodatno razširitev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.