18:42, sob, 27. Apr

FOTO: V stavbi, kjer je zdaj rektorat Univerze v Mariboru, je bila nekoč prva klasična mestna hranilnica na Slovenskem





Na Rektoratu Univerze v Mariboru so odkrili spominsko ploščo prve občinske hranilnice na Slovenskem. Prav v zgradbi rektorata so namreč pred več leti imeli klasično občinsko oziroma mestno hranilnico.

Spominska plošča za mestno hranilnico je tretja v nizu obeležij na stavbah po Sloveniji, v katerih so v več kot 200-letni zgodovini bančništva domovale pomembne finančne institucije. Prav te, njihov razvoj in delovanje ter prakse so prikazane v Bankariumu, Muzeju slovenskega bančništva, ki deluje pod okriljem NLB. Muzej bančništva je nastal pred tremi leti, je povedal Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB. “V Ljubljani je bila leta 1820 ustanovljena druga hranilnica na območju nekdanje habsburške monarhije, takoj za die Erste na Dunaju. Mariborska pa je bila takoj za njo. Ta je bila klasična občinska oziroma mestna hranilnica,” je povedal Brodnjak.

Na svečani prireditvi spominske plošče so spregovorili rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Stavba mariborske mestna hranilnica, ki se je sprva imenovala občinska, je bila zgrajena v letih 1884-86. Še danes spada med najlepše zgodovinske stavbe na Slovenskem. V Mariboru je sicer takrat že delovala mestna hranilnica, v samo zgradbo na Slomškovem trgu pa so jo preselili leta 1886. Hranilnica je kot bančna ustanova samostojno delovala kar sto let. Kasneje so jo priključili h Komunalni banki, leta 1978 pa k Ljubljanski banki.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.