14:41, sob, 27. Apr

FOTO: V Sveti Trojici so se spomnili na jezikoslovca in pesnika Oroslava Cafa





V občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah se je v naselju Zgornje Velane leta 1814 rodil jezikoslovec, pesnik in duhovnik Oroslav Caf, ki velja za enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev 19. stoletja.

Oroslav Caf je bil tudi med najbolj izobraženimi Slovenci svojega časa. Ker prav letos mineva 210 let od njegovega rojstva, so na njegovi rojstni hiši s soglasjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine obnovili spominsko ploščo.

Oroslav Caf (tudi Jurij Caf) je bil slovenski jezikoslovec, pesnik in duhovnik,  rojen 13. aprila 1814 v Zgornjih Verjanah v Slovenskih goricah. Umrl je 3. julija 1874 na Ptuju. S Kopitarjem in Miklošičem velja za najpomembnejšega slovenskega jezikoslovca 19. stoletja in enega izmed najbolj izobraženih Slovencev svojega časa. Kot samouk se je izobrazil v jezikoslovju in se naučil več indoevropskih jezikov.

Ljudsko šolo je končal v v rojstnem kraju, nato je prišel v Maribor, po šestih razredih gimnazijskega zavoda je šel v Gradec še v sedmi in osmi razred. Učil se je slovanske jezike,  izbral si je duhovniški poklic.  v graški bogoslovnici pa je izpopolnjeval znanje jezikov. Zaradi sposobnosti in napredka v bogoslovju je semeniško ravnateljstvo Cafa postavilo za predstojnika zavetišča. V duhovnika je bil posvečen leta 1837.  Caf je prečital vse do leta 1848 izdane in znane tiskane spise in tudi nekatere rokopise ter jih izpisal za slovar, ki ga je nameraval izdati. Caf je porabil za slovenski besedni zaklad vse slovstvo prekmurskih Slovencev, ki je obsegalo  tedaj okoli trideset knjig in spisov. Prijatelji so mu pošiljali tudi narodne besede. Prekmurske slovenščine se je naučil iz raznih knjig.  Prebiral je tudi narodne pesmi, pregovore in besede ter velikokrat poklical ljudi, da so mu razložili kako še neznano besedo.  Pesmi in besedila je po nareku tudi zapisoval. Besede je zbral tudi v slovar.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.