21:47, pet, 19. Apr

FOTO: V Sveti Trojici ustoličili literarno zavetnico





V Sveti Trojici so na Zletu literarnih zavetnikov podelili nagrado za najboljšo literarno delo, izbrano na razpisu »Šah mat ali kralj je mrtev«. Nagrado je dobila Nataša Zlatnar.

»Letos so nastale zgodbe o šahu, kraljevski igri, ki je zelo v nasprotju z današnjim časom. Je igra, ki potrebuje poglobljeno razmišljanje, je igra, ki potrebuje čas. Vse to se danes izgubi, ko površno razmišljamo,« je povedala na odru predsednica komisije Zora A. Jurič, ter da so vse to skušali letošnji udeleženci natečaja uvesti v svoja dela. Sara Špelec, predsednica KGD Reciklaža in organizatorka razpisa in včerajšnjega literarnega dogodka, je povedala, da so se za vsebino razpisa, povezano s šahom odločili, kerje bil šah velikokrat uporabljen v literarnih delih, ne nazadnje tudi pri Shakespearju.

Pred podelitvijo nagrad so se udeleženci preskusili tudi v igranju šaha.
Pred podelitvijo nagrad so se udeleženci preskusili tudi v igranju šaha.

Župan David Klobasa je izpostavil, da je Sveta Trojica kraj, katerem bo za kulturo vedno prostor: »Sveta Trojica velja za zibelko literarnega gibanja, pesniki in pisatelji so se vedno radi vračali vanj, naj bo tako še naprej.« Med drugim je svojo Lepo Vido ustvaril Ivan Cankar prav v Sveti Trojici.

V Samostanski kleti so po koncertu odličnega Andrej Toplišek tria, ki je predstavil svoje tako narodno-zabavne kot tudi džezovske skladbe, ter performensu Andreje Džakušič, podelili nagrade za prve tri uvrščene. Več udeležencev je dobilo knjižne nagrade, najboljši trije pa so dobili bogate nagrade za svoje literarne prispevke.

Prvi trije na natečaju Šah mat ali kralj je mrtev.
Prvi trije na natečaju Šah mat ali kralj je mrtev.

Tretje mesto je dosegel Matjaž Jarc s pesnitvijo Šahovska zgodba. S kratko zgodbo Viktor 99 si je drugo mesto prislužila Monika Bukovec. Prejemnica prve nagrade pa je bila Nataša Zlatnar za kratko zgodbo Še zadnja dva. Zlatnarjeva je prejela nagrado, nato pa so jo še ustoličili pri knjižnem kamnu kot literarno zavetnico. Povedala je, da zaenkrat ustvarja predvsem zase, da pa si nekoč želi izdati tudi svojo knjigo.

Knjižni kamen v Sveti Trojici
Knjižni kamen v Sveti Trojici

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.