06:51, pon, 6. Maj

FOTO: V Vurberku prostovoljci pomagajo žabam varno čez cesto, lahko se jim pridružite





Te dni v naselju Vurberk pri Belingerjevemu ribniku prostovoljci iz Zgornjega ter Spodnjega Dupleka, Kidričevega, Ptuja, Destrnika in Vurberka vsak večer nosijo žabe čez cesto.

Dobivajo se ob 18.30.  Zaradi varnosti so oblečeni v odsevne jopiče. Imajo tudi  močnejše svetilke, vedra in rokavice, tako da lažje najdejo žabe, ki jih dajo v vedra, nato pa prenesejo preko ceste.  Prenašanje pa traja cca. uro in pol.

“Pri spomladanski selitvi dvoživkam pomagamo, da varno prečkajo cesto in ne končajo pod kolesi avtomobilov. To storimo tako, da jih na enem koncu ceste poberemo v vedra in spustimo na drugi strani,” je zapisal predsednik Društva Ohranimo naravo čisto Borut Ludvik, ki skupaj s svojo družino in mnogimi prostovoljci pomaga dvoživkam čez cesto. Dodal je še: “Če bi se v prihodnosti zgodilo, da bi dvoživke na tem območju pričele izginjati, bi imelo to za posledico porušitev ravnovesja v ekosistemu, kar bi v ožji in širši okolici pomenilo namnožitev živali, ki so hrana dvoživkam, na primer komarjev, polžev ipd.”

Žaba, ki so jo prenesli čez cesto. Foto: Borut Ludvik

“Ker gre na tem mestu za republiško cesto, bi več morala narediti država, saj le prenašanje žab na dolgi rok ni učinkovito. Edini način, da se dvoživke ohranijo na neki kritični lokaciji, je namreč izgradnja selitvenih koridorjev in postavitev stalnih ograj, česar pa najbrž še dolgo ne bo,” še meni Ludvik in dodaja: “Do takrat je EDINI IZHOD V SILI prenašanje, zato pozivam vse, ki vam je mar za te prevečkrat prezrte prostoživeče živali, pri tem predvsem krajane Vurberka, da se v prihodnjih dneh pridružite prostovoljcem, ki na Vurberk prihajajo pomagati večinoma iz drugih krajev.”

“Pa nič bat, žabic ni treba prijemati, se jih lepo pospravi v vedro in prenese na drugo stran ceste. Za vse informacije Vam je na razpolago prostovoljka Rosanda 031342157,” je zaključil Ludvik.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.