17:50, ned, 5. Maj

FOTO: Veselo martinovanje tudi na Ptuju





Tradicionalno veliko martinovanje danes poteka tudi v v najstarejšem slovenskem mestu, na Ptuju, kjer je dogodek povezan tudi z začetkom priprav na tradicionalno kurentovanje, saj je martinovo pri njih znano tudi kot mali fašenk. Kot veleva tradicija vsaki dve leti na ta dan inavgurirajo novega princa ptujskega karnevala. Tokart so inavgurirali 19. princa ptujskega karnevala.

Danes ob 11. uri in 11 minut je na tradicionalnem Martinovanju v srcu najstarejšega slovenskega mesta svečano zaprisegel že 19. princ ptujskega karnevala, Francesco Guffante, mestni sodnik, Marko Šamperl. Prinčevsko oblast je prevzel iz rok 18. princa karnevala, viteza Hinka Sodinskega, plemenitega Galla, od županje Mestne občine Ptuj Nuške Gajšek pa bo v času 64. Kurentovanja med 3. in 13. februarjem 2024 prevzel ključe mesta. “V ponos mi je, da bom lahko plemenito poslanstvo kurentov in korantov zastopal v častni vlogi 19. princa ptujskega karnevala. Brez Kurentovanja ni pusta, zato si bom s svojim vladanjem med fašenkom dejavno prizadeval, da sloves Ptuja kot edinstvenega karnevalskega mesta spoštljivo prenašam dalje – tako po Evropi in svetu kot na prihodnje generacije,” svojo vlogo opiše novi princ Marko Šamperl.
19. princ ptujskega karnevala predstavlja ptujskega mestnega sodnika in veletrgovca Francesca Guffanteja, ki je konec 15. stoletja prišel na Ptuj z italijanskimi družinami gradbenikov iz Lugana na jugu Švice, v italijansko govorečem delu današnjega kantona Ticino. Njegova vogalna hiša na Murkovi 2 spada med bolj poznane hiše Ptuja.
Veselo dogajanje ob dobri kapljici rujnega in dobrotah bo potekalo še ved popoldan in do poznih večernih ur.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.