17:38, tor, 30. Maj

FOTO in VIDEO: Letos vabi Mediteran, to vse ponujajo

V prenovljenem hotelu Habakuk pod Pohorjem je Relax turizem, največji slovenski organizator počitnic, v sodelovanju s predstavniki hrvaškega turizma predstavil turistično ponudbo biserov hrvaške obale ter njenega zaledja, Makarske riviere in Zabiokovolja.

Makarska riviera, ki se nahaja med Splitom in Dubrovnikom, je delček srca Dalmacije, ki poskrbi za nepozabne počitnice. Spletena je iz slikovitih naselij, razpetih vzdolž približno šestdeset kilometrov dolge obale, od Brele do Gradaca.

Mediteran, kot je bil nekoč

Če želite uživati v neokrnjeni naravi, naravnih plažah in očarljivi kombinaciji gora in morja, je Makarska Riviera prava izbira za počitnice. Enostavno je dostopna po cesti, zraku in morju. Brela in Baška Voda sta samo dva izmed krajev, ki očarata s svojimi prodnatimi plažami in skritimi kotički, kot je Bratuš. Skoraj štiri kilometre dolga plaža v Tučepih prepriča na prvi pogled, tako kot edinstveno ribiško mesto Podgora. Doživite užitek kampiranja v Živogošću, v Igranah pa uživajte v sijaju starodavnih oljčnih nasadov.

Mestece Makarska je središče riviere, ki s svojo bogato kulturno, gastronomsko, zabavno in rekreacijsko ponudbo nudi vse, kar potrebujete za aktivne počitnice. Hkrati pa še vedno poskrbi za zatočišče pred mestnim vrvežem in stresom. Vsak kraj na Makarski rivieri pripoveduje svojo zgodbo in nosi svojo posebnost. Vsem pa je skupna ena stvar – neokrnjena lepota neokrnjene narave, naravnih plaž ter očarljive kombinacije gora in morja.

Spodaj je morje, na Biokovu se začne turizem na nebu

Biokovo je idealna destinacija za aktivne počitnice, saj je v nedotaknjeni naravi nešteto pohodniških in kolesarskih poti. Naravni park Biokovo je bistven del turistične ponudbe v Makarski rivieri. Skywalk, nebeško sprehajališče, je priljubljena destinacija turistov. A Biokovo ponuja veliko več kot to; cerkve »v nebesih«, edinstveno floro in favno, milijone let stare kamnine, počivališča, gorske poti in postojanke, pohodniške poti in sodobne predstavitvene centre.

V naročju Biokova se nahaja Zabiokovlje. Tukaj velja izpostaviti Vrgorac, rojstno mesto velikega hrvaškega pesnika Tina Ujevića, domovino pršuta in jagod ter Imotski, mesto z dvema slavnima naravnima biseroma – Modrim in Rdečim jezerom ter še mnogimi drugimi znamenitostmi.

Ivo Mravičić, direktor turistične organizacije Tučepi, izpostavi: »Makarska riviera ponuja široko paleto aktivnosti za vse okuse. Na eni strani je primerna za družine z otroki, saj ima številne, družinam prijazne plaže in hotele, na drugi strani pa nudi tudi veliko rekreativnih možnosti za tiste, ki si želijo aktivnih počitnic. Tu se lahko ukvarjate s številnimi športi, kot so potapljanje, kajak, jadranje, pohodništvo, plezanje, kolesarjenje in še mnogi drugi.«

Ivo Mravičić, direktor turistične organizacije Tučepi,

Davor Andrijašević, vodja in organizator turističnih dogodkov na Makarski rivieri, dodaja, da vsako mesto na rivieri ponuja bogat program kulturnih, družabnih in zabavnih dogodkov. Ti potekajo skozi vse leto ne zgolj v času glavne turistične sezone. Med najbolj zanimive je uvrstil Dneve kralja Arturja, ki se odvijajo avgusta v vasici Igrane. Obiskovalci se lahko prelevijo v viteze in dvorske dame ter se potopijo v svet srednjeveških legend.

Davor Andrijašević, vodja in organizator turističnih dogodkov na Makarski rivieri,

Tonći Lalić, vodja marketinga in promocijskih aktivnosti turistične organizacije Makarska ter član gorske reševalne službe, je izpostavil pomen športnega turizma na rivieri: »Rekreativne aktivnosti so na voljo skozi celo leto in sicer v gorovju Biokovo ter ob morju. Kot se spodobi pa je poskrbljeno tudi za varnost. Gorska reševalna služba ima v Biokovu tako letno okoli 40 reševalnih akcij, pri čemer smo stoodstotno uspešni. Lahko poudarim, da pri tem sodelujemo tudi z gorskimi reševalci iz Slovenije.«

Tonći Lalić, vodja marketinga in promocijskih aktivnosti turistične organizacije Makarska

Ante Jurišić, direktor turistične organizacije Baška Voda poudarja, da je zrak na Makarski rivieri nekaj posebnega. Zaradi mešanja svežega morskega in planinskega zraka lahko obiskovalci dobesedno oživijo in si naberejo novih moči za vsakdanje življenje.

Ante Jurišić, direktor turistične organizacije Baška Vod

Ružana Kovač, vodja marketinga in promocijskih aktivnosti v Parku prirode Biokovo, ter Slavo Jakša, direktor parka, sta opisala pomen sodelovanja med turističnimi organizacijami ter spomnila, da ima Biokovo status naravnega parka že več kot 42 let. V lanskem letu je park obiskalo več kot 200 tisoč turistov, kar priča o njegovi veliki priljubljenosti. Park je leta 2021 prejel tudi nagrado “Anton Štifanić” za izjemen prispevek k turizmu v regiji.

Slavo Jakša, direktor parka Biokovo

Dimljen pršut

Ante Madir, direktor oddelka blagovne znamke Hrvatski pršut, je razveselil, da ima trenutno Hrvaška štiri vrste zaščitenih pršutov. Od tistih v Sloveniji in drugod po Evropi pa se razlikujejo po tem, da so njihovi dimljeni.

Pokušnja pršuta

Relax, največji slovenski organizator počitnic

Slovenska Turistična agencija Relax, ki je na trgu prisotna že več kot 30 let, je lani organizirala počitnice in izlete na hrvaški obali za več kot 120.000 slovenskih gostov. »Z Makarsko riviero sodelujemo že več kot 25 let in je za nas zelo pomembna, saj je lahko dostopna. Do nje potrebujete zgolj pet ur vožnje po avtocesti iz Slovenije in odpre se vam 60 kilometrov čudovitih prodnatih plaž, kristalno čisto morje in borovci, ki segajo vse do morja. Turiste prepričajo Biokovo ter dalmatinska mesta kot so Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Igrane, Drvenik, Živogošće, Gradac in Makarska z njenimi sprehajališči. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na vrsto romantičnih ribiških vasic, ki vas nikoli ne razočarajo. Lahko rečemo, da gre za Mediteran, kot je bil nekoč,« je povedal Jože Režonja, direktor odnosov z javnostmi v Relax turizmu in dodal: »Biokovo z Zabiokovljem pa je dobesedno idealno tudi za aktivne počitnice, saj v neokrnjeni naravi nudi nešteto pohodniških in kolesarskih poti.«

Režonja je še zaupal, da se Slovenci vse pogosteje odpravljamo na to destinacijo. »Če gre 800.000 Slovencev na hrvaško obalo, jih je vsaj polovica v Istri in Kvarnerju, a delež slovenskih gostov v hotelih in zasebnih namestitvah na Makarski rivieri močno narašča. Na Biokovu pa je vse več aktivnih turistov, ki se odločajo za pohodništvo, kolesarjenje.

Kulinarika in glasba srednje Dalmacije

Zabavno glasbeni večer v mariborski Festivalni dvorani Lent, ki je sledil novinarskemu srečanju, je bil namenjen predstavitvi ponudbe Makarske riviere in Zabiokovlja. Ob glasbi skupine Avantura in dalmatinske klape Berulia so obiskovalci lahko uživali še v dalmatinskih pršutih, siru, dalmatinskem vinu in drugih kulinaričnih dobrotah srednje Dalmacije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav