16:32, sob, 27. Apr

Franc Pukšič: “Delavci danes za svoje delo dobijo zgolj miloščino.”





Tudi v Občini Destrnik sledijo dolgoletni tradiciji in na predvečer praznika dela postavijo majska derevesa. Natančneje dva, enega na Janežovskem vrhu in drugega na Ločkem vrhu.

Majsko drevo na Janežovskem vrhu
Majsko drevo na Janežovskem vrhu

Piše se leto leto 1886. Veliko ljudi dela v tovarnah, vsak dan, od ponedeljka do nedelje, od jutra do večera. Za svoje delo dobijo zelo malo plačila. Delavci se zato organizirajo v skupine in sindikate, ki se borijo za njihove pravice. 1. maja v Chicagu v ZDA začnejo protestirati. Zahtevajo več pravic in osemurni delovnik. Na začetku protesti potekajo mirno, nato eksplodira bomba, ki ubije 8 policistov. Zato policisti začnejo streljati in ubijejo 11 ljudi. Tri leta pozneje so na mednarodnem kongresu delavcev v Parizu odločili, da bodo vsako leto v spomin na delavce, ki so takrat umrli, organizirali proslave, s katerimi bodo opozarjali na pravice delavcev. In prav na to je danes še posebej potrebno opozarjati, je prepričan župan Občine Destrnik, Franc Pukšič.
“Tradicija postavljanja majskega drevesa, ki prinaša predvsem druženje in sproščene, predvsem pa nekoliko drugačne pogovore, saj si ob majskem drevesu marsikdo upa reči nekaj na glas, kar morda drugače ne bi, ostaja tisti prijetni del naznanjanja praznika dela. Je pa kljub vsemu potrebno povedati, da je danes sramotno, da velika večina delavcev za svoje delo ne dobiva plače, ampak miloščino, kateri je velikokrat potrebno še kaj dodati, da lahko sploh preživijo mesec. Še bolj žalostno je, da ljudje po štiridesetih letih dela ne dobijo toliko, da bi dostojno preživeli svojo jesen življenja. Iz tega zornega kota praznik seveda nima več tega blišča, ki bi ga moral imeti. Mislim, da bo čas, da se, prav ob prazniku dela organiziramo in oblastem povemo, da se tistim, ki so pokradli to državo, premoženje odvzame in preda v skupen sklad za pokojnine,” je bil ob postavitvi majskega drevesa na Janežovskem vrhu oster župan Franc Pukšič.

Zabava po postavitvi majskega drevesa na Ločkem vrhu
Zabava po postavitvi majskega drevesa na Ločkem vrhu

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.