14:20, pet, 29. Mar

Furs opozarja na poostreno kontrolo, kazni vse do 30 tisoč evrov





Finančna uprava RS (Furs) bo v naslednjih mesecih večjo pozornost posvetila tveganju, da zavezanci poslujejo brez transakcijskih računov. V skladu z zakonom o davčnem postopku morajo namreč vsi poslovni subjekti imeti odprt transakcijski račun pri banki ali hranilnici, sicer jim grozi kazen.

Zakon določa, da morajo imeti pri ponudniku plačilnih storitev transakcijski račun odprte vse osebe, ki so dolžne voditi poslovne knjige in evidence, so spomnili na Fursu. To so torej gospodarske družbe, samostojni podjetniki, društva, zavodi in tako dalje.

Ob ugotovljeni kršitvi Furs uvede prekrškovni postopek

Če poslovni subjekt nima odprtega računa, to predstavlja prekršek, za katerega je predpisana globa v razponu od 800 evrov do 30.000 evrov za poslovni subjekt ter od 400 evrov do 4000 evrov za njegovo odgovorno osebo. Ob ugotovljeni kršitvi navedene obveznosti Furs uvede prekrškovni postopek in kršitelja ter odgovorno osebo sankcionira z izrekom globe.

Tistim, ki transakcijskega računa morda nimajo odprtega, na Fursu svetujejo, naj to čim prej storijo. Če odprejo račun pri ponudniku plačilnih storitev v Sloveniji, jim tega ni treba posebej sporočati, saj Furs podatek pridobi po uradni dolžnosti iz registra transakcijskih računov. Je pa prijava računa potrebna v primeru odprtja računa v tujini.

Ob tem na Fursu opozarjajo, da pri obveznosti odprtega računa za poslovne subjekte ni nikakršnih izjem. Potreben je torej tudi v primeru morebitne poslovne neaktivnosti oz. mirovanja poslovnega subjekta, kot tudi enostranskega zaprtja računa s strani ponudnika plačilnih storitev.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.