19:02, ned, 28. Apr

Gajser: Svetovni prvak bo tisti, ki bo naredil najmanj napak





Naslednji konec tedna se bo začela nova sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. Slovenski zvezdnik tega športa Tim Gajser po lanski, ko je polovico izgubil zaradi poškodbe, letos pričakuje nov boj za naslov prvaka. Prvič pa bo imel tudi slovenskega tekmeca, saj se je Jan Pancar preselil v najmočnejši razred MXGP.

Pred začetkom dogajanja na najvišji ravni, prva dirka bo na vrsti v Argentini 10. marca, se je Gajser predstavil sedmi sili na novinarski konferenci krovne zveze AMZS na Vranskem. Poudaril je, da se veseli novega izziva, da bo med cilji na prvem mestu ostati zdrav, seveda pa tudi, da bo skušal priti še do enega naslova svetovnega prvaka.

V lanski sezoni se mu je takšen dosežek izmuznil, predvsem zato, ker je zaradi zloma noge že na pripravljalni tekmi pred sezono dolgo okreval in se je karavani pridružil šele v drugi polovici sezone.

“Bila je zelo težka sezona, a na koncu sem začel prihajati v pravo formo. Dobil sem dve dirki, kar mi je vlilo ogromno motivacije za letošnjo sezono. Naredil bom vse, da dosežem dober rezultat,” je o lanski sezoni in pričakovanjih v novi dejal Gajser in dodal: “Letošnji cilj je ostati zdrav in se boriti za naslov svetovnega prvaka. Obenem pa uživati in mislim, da bo svetovni prvak tisti, ki bo naredil najmanj napak in bo najbolj konstanten. In dal bom vse od sebe, da bom to jaz”.

“Sezona je dolga, čaka nas pet mesecev dirk, ogromno potovanj, 20 tekem po vsem svetu. Nismo roboti, tudi mi smo samo ljudje, moraš vse skupaj usklajevati s treningi in počitkom. Lahko še napredujemo, da bomo še boljši,” opozarja najboljši dirkač zadnjih let na svetu.

V ekipi ni prišlo do sprememb

V njegovi ekipi Honda ni kakšnih posebno velikih sprememb, sotekmovalec ostaja isti, Ruben Fernandez, so se pa pri japonski ekipi odločili, da bodo imeli v sezoni 2024 voznika tudi v šibkejšem razredu MX2. To bo mladi Italijan Ferruccio Zanchi.

“Ekipa za MXGP ostaja enaka, poleg mene je Ruben, imamo pa mladega voznika v MX2, komaj 17 let ima, perspektiven, mlad, lačen uspehov. Več motorjev je na progi, bolje bo,” je o ekipi dejal Gajser, ki je bil o novem motorju kratek in jedrnat: “Ni skrivnosti o motorju, je nov za to sezono, s kar veliko izboljšavami. Zelo sem zadovoljen, dobro greva skupaj, sva kot eno.”

Bo pa imel novega tekmeca tudi v karavani razreda MXGP. Iz lanske sezone MX2 se je med elito preselilo kar nekaj dirkačev, med njimi pa bo tudi Jan Pancar. Drugi slovenski dirkač v SP bo za Gajserja po eni strani konkurenca, a se že veseli nastopov obeh.

“Super je, da imamo še Jana v MXGP. Kot je že pokazal na pripravljalnih tekmah, ima hitrost, lahko se pelje med prvih deset. ‘Fajn’ bo tudi za vse navijače spremljati in navijati za oba,” meni Gajser.

Sebe šteje med favorite za naslov prvaka, a opozarja, da so v tej družbi vsaj še stari tekmeci zadnjih sezon, s katerimi že dolgo bije bitke na stezah. Prihajajo pa še novinci iz MX2, ki jih še ne poznajo. “Zanje še ne vemo točno, kako se bodo znašli. Tudi Jan je eden do njih. Poleg teh pa smo ti standardni, ki se vsako leto borimo, Jeffrey Herlings, jaz, Romain Febvre, Glenn Coldenhoff, Jorge Prado … Res boš moral biti vsako tekmo stoodstotno pri stvari in osredotočen, da boš sestavil dobro sezono. Svetovni prvak bo tisti, ki bo naredil najmanj napak v 20 dirkah,” poudarja Gajser.

Veseli se tudi začetka v argentinski Villi La Angosturi. “Argentina je lepa, odprta, gre za hitro progo, ustreza mi. Vsak voznik ima nekaj takšnih, ki mu najbolj ustrezajo, na ostalih pa se tudi mora znajti. Ena mojih najljubših je Matterley Basin, kjer bo letos pokal narodov. A na vseh se bom skušal prilagoditi in dati vse od sebe,” obljublja Gajser.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.