01:50, pon, 20. Maj

Gajser z dvema zmagama v Rusiji prevzel vodstvo v SP

Za najboljšega slovenskega motokrosista, nekdanjega svetovnega prvaka, Tima Gajserja se je osma preizkušnja sezone svetovnega prvenstva v ruskem Orljonoku končala na najlepši način. Dosegel je tretjo zaporedno zmago, z njo pa tudi prvič v sezoni prevzel skupno vodstvo v svetovnem prvenstvu, kjer je prehitel Italijana Antonia Cairolija.

Tim Gajser
Tim Gajser

Gajser je v zadnjem mesecu odlično stopnjeval formo oziroma jo obdržal. Nanizal je tri zmage na najvišji ravni, tako da se je minuli vikend zasluženo prebil tudi na vrh skupnega seštevka. Njegov oče, Bogomir Gajser, je že nekaj dirk nazaj dejal, da je Tim v letošnji sezoni verjetno najbolje pripravljen do sedaj.
Tim Gajser je bil v Orljonoku zelo prepričljiv, kvalifikacije je končal na drugem mestu, boljši je bil le Francoz Romain Febvre, a se kmalu prebil v vodstvo, na koncu pa je dobil maksimalnih 50 točk za osvojeni obe vožnji in skupno zmago.

Gajser takoj po startu prevzel vodstvo
V prvi vožnji je premagal Švicarja Arnauda Tonusa in Francoza Febvra. Le na startu je nekoliko zamudil, potem pa se je takoj prebil v vodstvo in tam tudi ostal do konca. Bil je eden redkih, ki ni imel večjih težav, z izjemo Tonusa. Ta je bil edini, ki je lahko sledil Slovencu, razlika je bila do konca majhna, Švicar je zaostal manj kot dve sekundi. Že na začetku te vožnje je grdo padel tretji v skupnem seštevku Francoz Gautier Paulin, nekaj krogov pred koncem pa še Belgijec Clement Desalle.
“Zelo dobro je šlo. Po startu sem bil hitro spredaj, je pa res, da je Arnaud bil blizu. Dobra dirka, upam, da bo še v drugi vožnji tako, proga je zahtevna in mi ustreza,” je po polovici ruske dirke dejal Gajser.
Že takrat je prevzel vodstvo v SP, saj je Antonio Cairoli, pred Rusijo je imel deset točk več kot Gajser, tokrat nastopil slabo, njegov slovenski tekmec pa je to znal izkoristiti. Sobotne kvalifikacije je Cairoli po padcu končal šele kot 25., tudi danes pa ni bil v ospredju, saj je bil v prvi vožnji šele 12. Gajser ga je tako prehitel v SP in drugo vožnjo začel kot vodilni s šestimi točkami naskoka.
Želja po dobrem drugem nastopu pa se je tudi izpolnila. Imel je sicer nekaj več dela kot v prvi, v uvodnih krogih je bil pred njim Nizozemec Glenn Coldenhof, ko pa ga je prehitel, se je kot najbližji zasledovalec za njegovim hrbtom spet pojavil Tonus. A je Švicar sredi dirke pretiraval pri napadu, v zavoju zadel varnostno oviro iz bale sena in si po padcu moral priznati, da Gajserja ne bo ujel. Gajser je bil prvi, Tonus drugi, še en Švicar Jeremy Seewer pa tretji, takšen pa je bil tudi vrstni red na dirki za VN Rusije.
“Res sem vesel. Druga vožnja je bila težja, Arnaud je spet pritiskal in res je super, da mi je uspelo zmagati,” je bil prvi Gajserjev odziv po zmagi.

Gajser prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu
V svetovnem prvenstvu ima Gajser zdaj na prvem mestu 351 točk, Cairoli na drugem pa 338, Paulin je tretji z 231. Poleg Timove zmage (četrte v sezoni po Trentinu, Franciji in Portugalski) je Orljonok zaznamovala tudi vrnitev svetovnega prvaka Nizozemca Jeffreyja Herlingsa. Zaradi hujše poškodbe pred sezono do danes ni odpeljal nobene dirke, na svoji prvi letos pa je bil četrti, potem ko je prvo vožnjo končal na četrtem, drugo pa na sedmem mestu.

Naslednja dirka bo v latvijskem Kegumsu že naslednji teden.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.