14:56, čet, 20. Jun

Gašperšič v podpis pogodbe za oddajo mariborskega letališča

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič bo popoldne z direktorjema družbe Aerodrom Maribor Ladimirjem Brolihom in Borisom Bobkom podpisal pogodbo za 15-letni dolgoročni najem nepremičnin in opreme na mariborskem letališču. Kmalu zatem bo v Mariboru načrte novih kitajskih lastnikov družbe predstavil direktor podjetja SHS Aviation Pang Siu Yin.

 minister gaspersic

Družba Aerodrom Maribor je bila najemnik letališke infrastrukture že doslej, vendar ji je država zadnja leta koncesijo upravljanja podaljševala le za eno leto. V tem času jim je uspelo vzpostaviti nekaj posameznih rednih linij, ki pa so hitro propadle, nekatere celo še pred njihovim začetkom.

Ministrstvi za infrastrukturo je zato izvedlo dolgo pričakovani javni razpis za dolgoročni najem letališča, na katerega pa se je prijavil le aktualni najemnik, ki je medtem zamenjal lastnika in iz rok Delavske hranilnice prešel v last kitajskega kapitala.

Ob ponujeni mesečni najemnini v višini 95.000 evrov za naslednjih 15 let, z možnostjo podaljšanja še za dodatnih pet, so predstavniki SHS Aviation napovedali za kar 139 milijonov evrov vlaganj. Zavezali so se tudi k zagotovitvi 1,54 milijona potnikov in 82.000 ton tovornega prometa letno v naslednjih nekaj letih.

Čeprav se delu strokovne javnosti zdijo takšne obljube pretirane, saj bi s tem prehiteli vsa okoliška letališča, je minister Gašperšič v petek po dodatnih usklajevanjih podpisal sklep o oddaji nepremičnin in opreme.

Za sklenitev omenjene pogodbe so si precej prizadevali na mariborski občini, kjer pojasnjujejo, da je ena njihovih prvih prioritet aktivno vzpostavljanje stimulativnega in prijaznega poslovnega okolja. Mestna občina Maribor že vse od prihoda sedanjega župana Andreja Fištravca intenzivno dela na poslovnih vezeh s kitajskimi vlagatelji.

Ker je bil slednji s sodelavci dodobra vpet tudi v iskanje rešitve za boljšo prihodnost letališča, bo skupaj z novimi lastniki po današnjem podpisu pogodbe na letališču le uro in pol pozneje načrte, dolgoročno strategijo upravljanja letališča ter multiplikativne učinke, ki jih bo to imelo na mesto in regijo, predstavil v mariborskem gledališču.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.