07:16, pet, 3. Maj

Gimnazijka iz Maribora zmagovalka prevajalskega tekmovanja EU





V Bruslju so danes objavili imena 28 zmagovalcev srednješolskega tekmovanja za mlade prevajalce Juvenes translatores, ki ga vsako leto prireja Evropska komisija. Letošnja zmagovalka za Slovenijo je Mateja Drev s Prve gimnazije Maribor, ki je prevajala iz angleščine v slovenščino, so sporočili iz Bruslja.

Zmagovalci, po eden iz vsake države članice, bodo 8. aprila povabljeni na slovesnost v Bruslju, kjer jim bo evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou podelila priznanja.

Na prevajalskem tekmovanju je sodelovalo več kot 3000 najstnikov iz 750 srednjih šol v EU, njihove prevode pa so ocenili prevajalci komisije.

Srednješolci so na preizkusu, ki je potekal 28. novembra lani, lahko izbirali med več sto možnimi kombinacijami 24 uradnih jezikov Evropske unije.

Tekmovanje Juvenes translatores, ki je bilo prvič organizirano leta 2007, je iz leta v leto bolj priljubljeno. Njegov osnovni namen je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mlade navdušiti za prevajalski poklic. Sodelujejo lahko 17-letni srednješolci.

Vir: STA

obvestilo_zelena

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.