23:17, sob, 4. Maj

Glavna nagrada festivala Mali slon češkemu filmu





Na 5. mednarodnem otroškem in mladinskem filmskem festivalu Mali slon, ki se je v nedeljo zaključil v Mariboru, je glavno nagrado po izboru mednarodne strokovne žirije prejel češki film Kako se priljubiti ljudem ruske avtorice Alexandre Yakovleve. Letos so prvič podelili tudi nagrado občinstva, ki je šla na Dansko.

Worddopis

Festival, na katerem so našteli 1500 obiskovalcev, je bil po navedbah organizatorjev največji doslej, tako po številu prejetih filmov kot po številu obiskovalcev.

V tekmovalnem programu se je zvrstilo 76 filmov po izboru programske direktorice festivala Hane Repše. Zmagovalni češki film Kako se priljubiti ljudem je kratka animacija, ki temelji na znanem internetnem članku in ponuja recept za popolno osebnost zgolj skozi upoštevanje nekaj osnovnih pravil.

“Iskanje identitete in osebnosti v sodobni družbi predstavlja pomembno tematiko, še posebej pri mladih. Ukvarja se z vprašanjem, kako postati samozavestna oseba in kako kot član družbe kritično ovrednotiti prevladujoče tradicionalne družbene vloge. Film je inovativen in povezuje vse filmske elemente v zaokroženo umetniško celoto. Resnično se nam je prikupil,” je v obrazložitvi nagrade zapisala žirija.

Film se bo v nadaljevanju potegoval tudi za evropsko nagrado European Youth Cinema Award, ki jo podeljuje mednarodna mreža sorodnih festivalov iz vse Evrope.

Vsi prikazani filmi so se letos prvič potegovali tudi za nagrado občinstva, ki jo je prejel danski kratki film Krila za Sally avtorice Freje Lykke Meagaard. Gre za zgodbo o deklici, ki trpi za levkemijo in je prešibka, da bi se s svojim bratom igrala zunaj.

Žirija je izbrala tudi najboljše filme iz vseh treh starostnih kategorij tekmovalnega programa. V kategoriji do 10 let je slavil belgijski animirani film Ploščati in Grahek 2: V zraku avtorja Noaha Macanovica. V kategoriji od 11 do 14 let je zmagal portugalski animirani film Deček z veliko glavo, ki ga je pripravila skupina otrok, v kategoriji od 15 do 19 let pa hrvaški igrani film Žabica avtorja Karla Voriha.

Festival Mali slon, ki je letos potekal med 20. in 25. oktobrom, je del mednarodne platforme Enimation – education in animation, ki deluje pod okriljem Društva za razvoj filmske kulture in je del svetovne mreže Youth Cinema Network.

“Dobili smo potrditev, da smo na pravi poti,” je ocenil izvršni producent festivala Rene Puhar. “S širitvijo tudi na dokumentarno in igrano polje filmskega ustvarjanja otrok in mladih se je izrazito povečala kakovost programa in njegov domet doseganja različnih ciljnih občinstev. Letos smo podrli rekord s 1500 obiskovalci, prihodnje leto jih bo zagotovo še več. Za pravi odločitvi sta se izkazali tudi glasovanje publike in tesnejše sodelovanje s šolami. V prihodnje bi namreč otroke in mlade radi še tesneje vključili prav v vse faze organizacije festivala,” je dodal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.