12:26, pet, 19. Apr

Glavna tajnica mariborske univerze je Mirjana Babič





Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar je za novo glavno tajnico univerze med tremi prijavljenimi kandidatkami izbral Mirjano Babič, ki je bila doslej vodja kabineta rektorja. Po odstopu prejšnjega glavnega tajnika Mladena Kraljiča je začasno že opravljala te posle. Z rektorjevo odločitvijo je včeraj soglašal tudi senat univerze.

Mirjana Babič; vir: STA
Mirjana Babič; vir: STA

Na mestu glavnega tajnika univerze je bilo v Tičarjevem mandatu že nekaj menjav. Ob prevzemu položaja rektorja maja 2015 je za glavnega tajnika postavil svojega najtesnejšega sodelavca pri kandidaturi Teodorja Lorenčiča. Zaradi očitkov zaposlenih o zlorabi položaja in spolnega nadlegovanja pa mu je bil po pol leta prisiljen preklicati pooblastila.

Maja 2016 je bil za glavnega tajnika imenovan pomočnik glavnega tajnika za mednarodno sodelovanje Mladen Kraljič, a je avgusta letos odstopil “iz objektivnih razlogov”. Med drugim je bil vpleten v afero načrtovanega nakupa novega avtomobila višjega cenovnega razreda, ki naj bi ga univerza želela nabaviti brez javnega razpisa in potrebnih soglasij.

Sredi avgusta je dela in naloge glavnega tajnika po pooblastilu rektorja prevzela Babičeva, septembra pa je univerza objavila razpis za to delovno mesto. Prijavile so se tri kandidatke, med njimi Babičeva, ki je rektorja tudi najbolj prepričala. K njegovi izbiri člani senata univerze niso imeli pripomb, temveč so jo na današnji seji potrdili z 32 glasovi za in nobenim proti.

Ko bo Babičeva tudi uradno imenovana za glavno tajnico univerze, bo vodenje kabineta rektorja prevzel Danilo Majcen.

Senat univerze je danes tudi podal predhodno soglasje k vlogam za akreditacijo novih študijskih programov dentalne medicine in klinične farmacije, ki ju namerava uvesti mariborska medicinska fakulteta. Kot je povedal dekan Ivan Krajnc, ju uvajajo s ciljem šolanja kadrov, ki jih je v Sloveniji premalo in so zato zelo iskani na trgu.

Ustanavljanje novih študijskih programov, še posebej takšnih, po katerih je veliko povpraševanje in na katera se vpisujejo študenti z največ točkami na maturi, je po besedah člana senata Urbana Brena ključno za preživetje univerze, ki je tako kot druge slovenske univerze priča upadu števila vpisanih študentov. “Če ne bomo dobili novih študentov, nam bo vsem odzvonilo,” je dejal.

Oba nova študijska programa sta načrtovana kot izredna, torej plačljiva, kar je glede na socialno sliko lokalnega okolja nekoliko zmotilo le članico senata Marino Tavčar Krajnc. Rektor je pojasnil, da drugače ne gre.

Člani senata so na včerajšnji seji med drugim še potrdili uradne angleške prevode imen fakultet ter nov mandat direktorice Univerzitetne knjižnice Maribor Zdenke Petermanec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.