00:29, pon, 4. Mar

Golob na Dunaju: Podaljševanje nadzora na meji je neupravičeno in neučinkovito

Predsednik vlade Robert Golob je danes na prvem uradnem obisku v Avstriji ponovil stališče Slovenije, da je avstrijsko podaljševanje nadzora na meji neupravičeno in neučinkovito. Prav tako pa je izpostavil, da bi morali na avstrijskem Koroškem v vrtce ponovno vpeljati slovenski jezik ter s tem okrepiti njegovo rabo v predšolskem obdobju.

“Zavedamo se bogastva manjšin. Najpomembnejša iniciativa na področju slovenske manjšine na Koroškem je, da bi v vrtce ponovno pripeljali slovenski jezik in okrepili prisotnost slovenščine v predšolskem obdobju,” je na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem izjavil Golob.

Pogovor o tem kako učinkovito nasloviti problem ilegalnih migracij

Ponovno je bil kritičen do podaljševanja nadzora na slovensko-avstrijski meji, češ da “podatki kažejo, da tovrstni ukrepi ne zaustavljajo migracij”. Spomnil je, da v Evropskem svetu poteka debata, kako s skupnimi napori učinkovito nasloviti problem ilegalnih migracij. Z avstrijskim kanclerjem pa sta se strinjala, da bi morali okrepiti sodelovanje s tranzitnimi državami in državami izvora.

VIR: Vlada RS

“S tem si želimo zaustaviti ali vsaj upočasniti priliv migracij. Zgolj kontrola meja pa ne more dati nikakršnih rezultatov,” je dodal Golob in izpostavil Dansko kot primer nadzora migracij, ki bi mu državi morali slediti.

Premier in avstrijski kancler sta sicer med drugim spregovorila tudi o energetiki, vojni v Ukrajini in Zahodnem Balkanu.

Sodelovanje na več ravneh 

Odnosi med Slovenijo in Avstrijo so prijateljski in dobri. Med drugim državi sodelujeta v kulturi, znanosti in umetnosti ter v mednarodnih organizacijah, Avstrija pa je tudi ena najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *