02:18, pon, 29. Apr

Goran Rajić je prejel izredno odpoved





Podsekretar v občinskem uradu za šport in vodja največjega sindikata v mariborski mestni upravi Goran Rajić je prejel izredno odpoved delovnega razmerja. Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule je to posledica Rajićevega nadlegovanja ene od uslužbenk in groženj njemu osebno. Rajić poudarja, da so obtožbe izmišljene, zato se bo pritožil.

Goran Rajić

“Storil je dejanje, ki ima po kazenskem zakoniku elemente kaznivega dejanja, v tem primeru dejanja grožnje,” je danes povedal Žula. Poudaril je, da je odpoved zadeva znotraj mestne uprave in ne župana Andreja Fištravca, zato nima političnega predznaka.

Incident se je po besedah Žule zgodil konec avgusta, ko ga je na pomoč poklicala ena od uslužbenk mestne uprave, ker naj bi Rajić kričal nanjo. Nato naj bi Rajić začel kričati tudi na Žulo in s silo vrgel dokumente na mizo. “Svoj napad in bes je stresal name, vse do trenutka, ko se je pognal proti meni in se ustavil nekaj centimetrov pred mojim obrazom,” je povedal direktor mestne uprave. Rajić naj bi se umiril šele po posredovanju varnostnikov.

“Odločil sem se za izredno odpoved in prijavo kaznivega dejanja. To vidim kot edino možnost, da rešim to situacijo. Delo med nama je namreč praktično onemogočeno,” je še povedal Žula.

Rajić, ki je v mariborski mestni upravi zaposlen od leta 1990 in vodja sindikata od leta 2004, pravi, da so navedbe Žule “debela laž”, izredna odpoved pa v vsakem primeru pretiran ukrep. “To se uporablja le v ekstremnih primerih,” je povedal za STA. Sporen se mu zdi tudi postopek, saj je bil o odpovedi obveščen v času dopusta in brez pravice do ugovora.

“Niti en sam stavek v sklepu o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi ne drži. Niti pod razno ne bi storil in tudi nisem storil ničesar takega,” je poudaril Rajić. Pojasnil je, da je v pisarno omenjene uslužbenke šel, ko je zahteval sestanek z njo zaradi ukinitve dostopa do poročil o medijskih objavah enemu od uslužbencev in po večdnevnem čakanju ni dobil odgovora. Kot je dejal, je nastopil mirno, a ga je nagnala iz pisarne in poklicala Žulo. “Ni vprašal, v čem je problem, ampak se je samo drl,” je dogodek opisal Rajić. “Povedal sem mu, da javna uprava ni prostor, iz katerega bi kogar koli naganjali.” Ko ga je k odhodu prijazno pozvala varnostnica, pa je odšel, je pojasnil.

“Nikakor nisem govoril s povišanim tonom ali delal sunkovitih gibov, ki bi lahko zbujali občutke strahu. V življenju nisem nikoli dvignil roke nad nikomer,” je še povedal Rajić. Po njegovih ocenah je odpoved zgolj posledica njegovih sindikalnih ravnanj, ko je med drugim javno spregovoril o spornih podjemnih pogodbah v času župana Fištravca.

“Uporabil bom vsa pravna sredstva, ki so mi na voljo,” je povedal. Prvi možen korak je pritožba na službo vlade za kadrovska vprašanja, ne izključuje pa niti iskanja pravice pred sodiščem. V sodelovanju z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije bodo po besedah Rajića preučili tudi možnost prijave zaradi šikaniranja oziroma preprečevanja sindikalnih ravnanj.

Rajić je po nastopu mandata župana Fištravca spomladi lani deloval v ožji županovi ekipi kot svetovalec za sistemska in organizacijska vprašanja, a je kasneje to ekipo zapustil in se preselil na urad za šport.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.