06:44, tor, 14. Maj

Goran Rajić vložil pritožbo na odpoved





Podsekretar v občinskem uradu za šport in vodja največjega sindikata v mariborski mestni upravi Goran Rajić, ki je na začetku tega meseca prejel izredno odpoved delovnega razmerja, je ob podpori Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) vložil pritožbo na ta sklep. O njem bo odločala vladna komisija za pritožbe iz delovnega razmerja.

Rajič

Rajić je izredno odpoved in razloge zanjo, ki jih je navedel direktor mestne uprave Marko Žula, na današnji novinarski konferenci ponovno označil za “nizkoten konstrukt”. Medtem ko ga Žula obtožuje nadlegovanja ene od uslužbenk in groženj njemu osebno, sam vztraja, da do uslužbenke ali direktorja ni bil nasilen ali grob, temveč je v pisarno uslužbenke prišel le s prošnjo za pogovor.

Prejšnji teden je na Mestno občino Maribor vložil pritožbo na sklep o izredni odpovedi njegove pogodbe o zaposlitvi, ki jo je izdal Žula. Pritožbo mora občina s svojo obrazložitvijo poslati na vladno komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja, a to se po besedah Rajića še ni zgodilo.

Po besedah pravnika območne organizacije ZSSS Podravje in Koroška Boštjana Medika je bila pritožba delodajalcu vročena v zakonskem roku 18. septembra. Po njegovem prepričanju sklep o izredni odpovedi Rajiću nima pravne podlage, zato pričakuje, da bo komisija sklep odpravila. “Izredna odpoved je po zakonu mogoča, ko so kršene pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, ki naj bi imeli vse znake kaznivega dejanja, hkrati mora biti izpolnjena predpostavka, da zaradi te kršitve ni več mogoče nadaljevati delovnega razmerja niti do izteka odpovednega roka,” je pojasnil.

V omenjenem primeru po besedah Medika ni bilo takšnih razlogov. Rajić še vedno redno hodi v službo in opravlja delovne naloge, prav tako ni imel možnosti zagovora. Po mnenju pravnika je sporno tudi to, da je izredno odpoved izdal Žula in ne župan Andrej Fištravec. “Vsaj zaradi objektivnosti postopka bi moral biti župan tisti, ki vodi postopek odpovedi, saj naj bi bil direktor sam neposredno prizadet,” je povedal.

“Pravi razlog očitno ni ta domnevna kršitev, ampak njegova sindikalna dejavnost, ki pa jo zakon o delovnih razmerjih določa kot nezakonit razlog za odpoved,” je še povedal Medik. Tako kot Rajić je izpostavil, da je bil Rajič s strani vodstva mestne uprave že večkrat tarča pritiskov. Kot nesprejemljivo početje je označil tudi odločitev Žule, da takoj po vročitvi sklepa o izredni odpovedi Rajiću o tem obvesti medije. “V tem primeru lahko gre celo za obrekovanje, žaljivo obdolžitev, neresnične izjave v medijih,” je dodal.

“Absolutno podporo” Rajiću je danes javno izrekel Goran Lukić iz ZSSS, po besedah katerega delodajalci v zadnjem času preveč “zlahka” uporabljajo izraze izredna odpoved in kazenska ovadba zoper zaposlenega. Po njegovih ocenah je to še en primer pritiskov na sindikalne predstavnike, zato bi bilo treba na nacionalni ravni sprožiti širšo razpravo o zaščiti sindikalnega dela. “Sindikalno delo je pravica, ne privilegij,” je poudaril in med drugim spomnil na nedavne dogodke v Heliosu.

Rajić je po nastopu mandata župana Andreja Fištravca spomladi lani deloval v ožji županovi ekipi kot svetovalec za sistemska in organizacijska vprašanja, a je kasneje to ekipo zapustil in se preselil na urad za šport.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.