01:06, ned, 28. Apr

Grilova etnološka zbirka in grad Rače prvič odpirata vrata tudi za naključne obiskovalce





V turistični destinaciji Visit Ravno polje, eni izmed najmlajših turističnih destinacij v Sloveniji, prinaša povezovanje občin Kidričevo, Starše, Miklavž na Dravskem polju, Rače-Fram in Hajdina pozitivne vplive na turizem in s tem tudi večanje števila obiskovalcev iz leta v leto. Zaradi povečanega obiska turistov odpirata svoja vrata prvič za naključne obiskovalce brez predhodne najave Grilova etnološka zbirka in grad Rače.

Med poletnimi počitnicami bodo letos v avgustu prvič organizirani vodeni ogledi za naključne obiskovalce brez predhodne najave po bogati Grilovi etnološki zbirki, ki domuje v gradu Rače, enem najlepše ohranjenih ravninskih gradov v Sloveniji in v Evropi z zgodbo oz. prizoriščem prvega slovenskega zgodovinskega romana o grofu Ivanu Erazmu Tattenbachu, in gradu Rače.

Danes zbirko upravlja že tretja generacija družine Gril

Družina Gril v etnološki zbirki predstavlja eksponate, katere je gospod Zvonko Gril zbiral od leta 1955 dalje. Danes je v zbirki na ogled preko 4.500 različnih eksponatov od začetka 18. stoletja in vse do danes. Večji del zbirke predstavljajo etnološki eksponati, v njej pa je tudi tehnični del in bogata zbirka knjig.

Ljudski instrumenti, glasbila, radii in gramofoni.

Danes zbirko upravlja že tretja generacija družine Gril, po zbirki pa bo obiskovalce preko zanimivih zgodb popeljala gospa Nevenka Gril Hameršak. Poleg tega bodo obiskovalci z vodičem raziskovali tudi notranjost gradu Rače.

Kdaj? 

V nedeljo, 6. in 13. avgusta 2023 bosta Grilova etnološka zbirka in grad Rače odprta od 9.00 do 11.00 in od 16.00 do 19.00, vodeni ogledi Grilove etnološke zbirke in gradu Rače pa bodo potekali vsako polno uro ob 9.00, 10.00, 16.00, 17.00 in 18.00. Vstopnina z vodenjem: odrasli 5 evrov, otroci od 7-15 let 2 evra.

Imajo preko 4.500 eksponatov.

Po ogledu si lahko obiskovalci privoščijo osvežitev ob jezeru – športno rekreacijskem centru Green Lake, kjer so letos odprli tudi wake-park. Tam si lahko privoščijo različne športne aktivnosti ali pa le uživajo ob pogledu na jezeru ob osvežilnem napitku, sladoledu ali prigrizku.

Sonja Breznik, mag. turiz., koordinatorka turistične destinacije Visit Ravno polje, je povedala: “Veseli nas, da prepoznavnost naše destinacije raste in da raste tudi število turistov, ki prihajajo k nam tako na enodnevne izlete kot tudi turistov, ki se pri nas ustavijo za več dni. Zato smo se skupaj s ponudniki odločili, da odpremo Grilovo etnološko zbirko in grad Rače prvič tudi za naključne obiskovalce brez predhodne najave. Ponudba v destinaciji je zelo bogata in ponuja sodobnim turistom drugačna doživetja in zanimivosti in v tej smeri bomo delali tudi v prihodnje.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.