00:47, sre, 17. Apr

Haloze postajajo vse bolj vidna dežela tisočerih gričev





V Zavodu za razvoj Haloz so ob desetletnici svojega delovanja prenovili osrednjo haloško spletno stran www.haloze.net in tako ponudili celovito predstavitev Haloz z okolico. Haloške lepote pa lahko delno doživimo tudi z ogledom dveh novih promocijskih filmov. Projekt so podprle občine Cirkulane, Majšperk, Makole, Podlehnik, Rogatec, Videm, Zavrč in Žetale.

V Halozah pod sloganom ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’ že tretjo leto teče proces oblikovanja skupnega haloškega turističnega območja. V drugi polovici prejšnjega leta so v produkciji Ars Poetoviensis in pod okriljem Zavoda za razvoj Haloz posneli dva turistična predstavitvena filma – teaserja, ki prikazujeta poletni in jesenski čas v tej edinstveni pokrajini, prenovljena je tudi spletna stran www.haloze.net.

donacka_gora
Vir: ZKTR Rogatec

»Haloze premorejo vse, kar v tem trenutku potrebujejo, da jih lahko oblikujemo in ponudimo globalnemu turističnemu trgu kot neponovljivo, geografsko in kulturno zaokroženo pokrajino,« pojasnjuje Slavko P. Dobnik, avtor koncepta haloškega turističnega območja in turističnih predstavitvenih filmov ter vodja projekta ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’ »Naše izhodišče je, da naj ljudje iz Haloz živijo in delajo v Halozah – in prav turizem, ki vključuje zelo širok krog vsebin in dejavnosti, je v doseganju tega cilja odločilen. Sedaj smo v procesu povezovanja turističnih ponudnikov. Zato je odlično, da je iz vrst gostincev prišla pobuda, da se združijo v projektu Kulinarične Haloze.«

Oglejte si promocijski video Poletje v Halozah.

V procesu snemanja haloških turističnih predstavitvenih filmov je Slavko P. Dobnik zbral ekipo mladih haloških strokovnjakov, ki so pripravljeni še naprej odločilno prispevali k razvoju turističnega območja: Maja Glaser Bedenik, znana haloška kulturnica, je zadolžena za kulturo in kulturno povezovanje Haloz z zunanjim svetom, Robert Železnik je diplomiral iz medijskih komunikacij in prevzema ta del projekta, Klemen Junger, ki končuje študij na prestižni Wine Academy Austria, dela na haloškem vinu in kulinariki, Peter Cafuta v Halozah razvija biodinamično kmetijo in je zadolžen za povezovanje kmetij v skupno blagovno znamko, Jani Vuk, lastnik priznanega gostišča Špajza, je vodja haloških gostincev.

 

Gostišča – nosilci kulture

»Gostišča so ključna v vseh okoljih, ki stremijo k razvoju lastnih turističnih območjih in k ponudbeni odličnosti. So vozlišča ponudbe hrane, vina, lokalnih surovin, nastanitev, informacij. Gostišča so pomembni nosilci kulture in tradicij. V njih se srečujemo in družimo ljudje. Vse to imamo pred očmi, ko skupaj z ekipo projekta ‘Haloze. Dežela tisočerih gričev.’, s kmetijami in vinarji iz Haloz gradimo haloško gostinsko ponudbo,” pridaja Jani Vuk. »S Kulinaričnimi Halozami želimo kulinariko, ki temelji na tradiciji, hkrati pa je sodobna in svetovljanska, postaviti na najvišjo raven. Zaveza nas gostincev je, da vanjo vključimo čim več zdravih, ekološko in sonaravno pridelanih sestavin haloških kmetij. Hode bodo spremljala izključno vrhunska haloška vina. Pristno haloško torej tudi na krožniku in v kozarcu.

V Kulinarične Haloze so vstopili gostišče Majolka, gostilna Svenšek, gostišče Špajza, Turistična kmetija Pungračič, gostišče Pod Goro in ptujska gostilna Ribič.

Svoj prvi haloški šest hodni meni z vrhunskimi haloškimi vini in sestavinami so sredi februarja postregli partnerjem v oblikovanju destinacije, županom in drugim predstavnikom sedmih haloških občin in Občine Rogatec, ki so podprle snemanje haloških predstavitvenih filmov. Do jeseni, ko nameravajo z ekipo pripraviti študijsko turo na tematiko haloške kulinarike, nameravajo izpiliti še dodatne.

Vir: Robi Železnik
Vir: Robi Železnik

Šest hodni haloški meni je v vseh naštetih gostiščih že v tem trenutku na razpolago po naročilu.

Nujna je skupna ustanova

Friderik Bračič, župan Občine Videm je povedal »Na lokalni ravni se moramo nujno povezati in oblikovati podporo k nadaljnji prepoznavnosti naših krajev. Oblikovati moramo javni zavod, ki bo skrbel za vse oblike organiziranja in promocije skupnega haloškega turističnega območja. Prepričan sem, da bodo v ta zavod vstopile vse haloške občine. Če že ne vse, pa tiste, ki so že v tem trenutku izrazile polno podporo tej obliki organiziranja. Prizadeval si bom, da se bo ta ustanovil in začel delovati do poletne turistične sezone.«
Drago Bulc, predsednik Združenja turističnih novinarjev Slovenije, pa je pridal: »Glede na splošni turistični razcvet Slovenije je pobuda za turistično povezovanje Haloza prišla v pravem trenutku. Navdušen sem, da si turistični zanesenjaki iz tega območja prizadevajo združiti turistično ponudbo celotnih Haloz. Pomembno je, da prihajajo iz same pokrajine. Da bi to lahko v praksi uresničili, pa nujno potrebujejo organizacijo, ki bo vse pozitivne interese in prizadevanja tudi operativno povezovala in skupaj, doma in v tujini, spodbujala turistično promocijo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.