15:18, sob, 4. Maj

Helikopterski nujni medicinski prevozi z mariborskega letališča





Helikopterska nujna medicinska pomoč se bo z mariborskega letališča po napovedih ministrstva za zdravje začela izvajati novembra. Tako bodo takšni prevozi lažje dostopni za prebivalce vzhodne Slovenije, saj so bili doslej helikopterji nameščeni le na Brniku in tako velikokrat predaleč za učinkovito pomoč.

drzavna-gasilska-vaja-2016-1

Kot so danes pojasnili na ministrstvu za zdravje, bodo z delom na mariborskem letališču poskusno pričeli v začetku novembra. “S polno aktivacijo pa 15. novembra,” so dodali.

Za izvajanje helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči in medbolnišnične prevoze se bodo tudi tu uporabljali helikopterji policije. “Dejavnost bo izvajala ena ekipa letalske policijske enote, in sicer bo ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči v pripravljenosti za intervencijo na terenu vsak dan v letu med 8. in 20. uro v letnem času ter med 8. in 18. uro oziroma v svetlem delu dneva v zimskem letnem času,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Tehnični pogoji za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči z letališča Edvarda Rusjana Maribor so bili z obnovo letališke infrastrukture že nekaj časa zagotovljeni, a je bilo treba urediti še podrobnosti glede financiranja te dejavnosti.

V skladu z lanskim sklepom vlade bo stroške helikopterja pokrivala policija iz svojih proračunskih sredstev, odvisno od števila letov. “Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa bo financiral zdravstvene storitve in pripravljenost ekipe, in sicer v znesku nekaj več kot 450.000 evrov na letni ravni. Oceno stroškov bo mogoče realno oceniti šele po enoletnem obdobju delovanja,” pravijo na ministrstvu.

Trenutno vzletajo helikopterji za nujno medicinsko pomoč le z letališča Brnik, ki pa je za posredovanje v vzhodni Sloveniji večkrat predaleč. Na vzhodu države tako zdaj vse ponesrečence rešujejo z reševalnimi avtomobili, po potrebi pa pokličejo na pomoč tudi gorsko reševalno službo.

Helikopterska nujna medicinska pomoč je v Sloveniji pričela z delovanjem julija 2003 v obliki pilotnega projekta, konec leta 2006 pa je ta enota pričela z rednim delom. Glavni namen te službe je oskrba bolnikov in poškodovancev ter njihov prevoz v bolnišnico s pomočjo medicinsko opremljenega helikopterja. Posadko sestavljajo zdravnik, zdravstveni tehnik ali diplomirani zdravstvenik, pilot in letalec reševalec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.