11:27, sob, 4. Maj

Hiša Stare trte dobiva novo opremo





Notranjost Hiše Stare trte na mariborskem Lentu, pred katero raste najstarejša trta na svetu, bodo prenovili. Kot napovedujejo na mariborskem zavodu za turizem, bo v novi podobi zaživela do jeseni prihodnje leto. Med drugim bodo v njej postavili mizo za vinske degustacije. V središču prenovljenega prostora bodo štajerski vinarji in njihova vina.

Zavod za turizem Maribor je bil s projektom prenove opreme Hiše Stare trte uspešen na državnem razpisu za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah.

Sanacija bo sofinancirana

Celotno vrednost prenove Hiše Stare trte ocenjuje na nekaj več kot pol milijona evrov, v okviru sofinanciranja s strani ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pa pričakuje okoli 330.000 evrov. Letos bodo po napovedih začeli z izvedbo potrebnih postopkov, projekt pa zaključili jeseni 2024.

“Prenova bo zajemala gradbeno-obrtniška dela, prenovo električnih in strojnih inštalacij ter digitalizacijo prostora. Poleg tega bomo uredili tudi stranišče za invalide, poskrbeli za naravno svetlobo z menjavo oken in postavili najdaljšo mizo za vinske degustacije v Mariboru,” so za STA povedali na zavodu za turizem.

“V središču prenovljenega prostora bodo štajerski vinarji in njihova odlična vina, čez celoten prostor bo nameščena tudi ambientalna multimedijska podpora. Cilj prenove oz. navedenih aktivnosti je namreč izboljšanje obiskovalčeve izkušnje in dvig kulture pitja vina,” so navedli.

Za interaktivno spoznavanje lokalnih vin bodo na voljo tablični računalniki

Vinske degustacije v Hiši Stare trte bodo po novem potekale sede, za interaktivno spoznavanje lokalnih vin bodo na voljo tablični računalniki z aplikacijo.

Prenova notranjosti Hiše Stare trte sovpada s prenovo širšega območja Lenta, ki je še v teku. “Najstarejši predel mestnega jedra je že bogatejši za kulturno četrt Minoriti z Muzejem najstarejše trte na svetu ter bo z novo podobo Lenta in novim konceptom Hiše Stare trte predstavljal zaokroženo turistično območje za kakovostna kulturno-gastronomska doživetja,” napovedujejo na zavodu za turizem.

Najstarejša trta na svetu je najbolje obiskana turistična znamenitost v Mariboru. Letno jo obišče tudi do okoli 50.000 domačih in tujih obiskovalcev.

Hiša Stare trte je turistično informacijski center, hkrati pa tudi vinoteka z več kot 200 vinskimi etiketami okoli 50 lokalnih vinarjev in prireditveni prostor za vinsko-kulinarične večere in festivale. Festival Stare trte bo letos potekal od 28. septembra do svečane trgatve Stare trte 1. oktobra.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.