22:53, čet, 25. Apr

Hočane skrbi varnost otrok na cesti





V občini Hoče-Slivnica so se pridružili osveščevalni akciji slovenske Agencije za varnost prometa (AVP). Tako so postali eni zmed 24 imetnikov prikazovalnikov hitrosti, ki voznike v naseljih opozarjajo na nujnost nadzorovanja in prilagajanja hitrosti, še posebej ob začetku novega šolskega leta.

V naseljih in bližini šol je omejitev hitrosti ključnega pomena, zato je AVP, na podlagi javnega razpisa, v brezplačni desetmesečni najem občinam podelila 24 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. Z njimi želijo opozoriti voznike k strpnejši vožnji in tudi s tem prispevati k večji varnosti otrok na poti v šolo. Občina Hoče-Slivnica je med 24 imetniki takšnega prikazovalnika. Župan Marko Soršak je ob tem izpostavil nujnost zagotavljanja varnosti otrok na cesti. “S prikazovalniki želimo spodbuditi voznike, da v naseljih zmanjšajo hitrost, še posebej v okolici šol in verjamemo, da je to ena izmed pravih poti, da do prometnih nesreč ne bo prihajalo,” je dejal Soršak. Le še dober teden dni nas loči do pričetka novega šolskega leta. Nekateri se bodo počitniško razigrani vrnili v šolske klopi, skupno pa bo novo šolsko leto pričelo 21.874 prvošolcev, ki se bodo morali navaditi na popolnoma novo okolje in previdnost ob morebitnih nevarnostih, ki jih doslej niso poznali.

sola

Vozniki naj prevzamejo odgovornost
Otroci spadajo med ranljivejše udeležence v prometu, saj v promet vstopajo s svojimi razvojnimi značilnostmi, kot so telesne sposobnosti, kognitivne sposobnosti, emocije in motivi, ki lahko velikokrat pripeljejo do napak v njihovem ravnanju. “Ker so manjši, imajo ožje vidno polje kot odrasli in zato kasneje opazijo vozila z leve ali desne. Težje tudi določijo smer iz katere prihaja zvok vozila ter ne znajo dobro presoditi hitrosti vozil in razdalj. Prepričani so tudi, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce“, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa. Dodajajo pa, da se je stanje števila prometnih nesreč in nesreč s smrtnim izidom k sreči izboljšalo v primerjavi s prejšnjim letom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.