21:46, čet, 28. Mar

Hrvaška bo zaradi pomanjkanja darovalcev uvažala spolne celice





Hrvaška zaradi pomanjkanja domačih darovalcev načrtuje uvoz sperme in jajčnih celic iz Evropske unije. Darovanje spolnih celic je na Hrvaškem mogoče od leta 2012, a odtlej nihče ni izrazil zanimanja, da postane darovalec, so za hrvaški časnik Jutarnji list pojasnili v hrvaškem društvu za človeško reprodukcijo in endokrinologijo.

Društvo je v sodelovanju z državo po pisanju časnika začelo priprave na uvoz spolnih celic iz licenciranih bank v EU. Tako bo parom omogočilo oploditev z biomedicinsko pomočjo na Hrvaškem.

Predsednica društva Dinka Pavičić Baldani je za časnik pojasnila, da Hrvaška zaradi pomanjkanja darovalcev ni mogla ustvariti lastne banke spolnih celic. Po njeni oceni je razlog za to najverjetneje dejstvo, da darovalec na Hrvaškem ne sme biti anonimen, plačevanje donacij pa je prepovedano.

Spolne celice bodo uvažali iz Španije, Danske, Italije in drugih držav, ki izpolnjujejo zahteve hrvaške zakonodaje.

Postopek za uvoz darovanih spolnih celic bo enak kot za transplantacijo organov. Hranili jih bodo v pooblaščeni ustanovi ter jih uporabili za oploditev in ustvarjanje zarodka izključno pri paru, za katerega so bile namenjene. Uporaba celic za katerega od drugih parov ne bo mogoča.

Na hrvaškem zavodu za zdravstveno zavarovanje (HZZO) so lani prejeli 106 zahtev za donacijo spolnih celic.

Odobrili so jih 89. Pari dvakrat pogosteje potrebujejo jajčne celice kot spermo. Na posege jih najpogosteje napotijo v Severno Makedonijo in Češko. Stroški teh posegov vključno s prevozom so lani po doslej prejetih računih HZZO znašali več kot 210.000 evrov.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.