22:45, sob, 18. Maj

Hrvaška se pripravlja na val beguncev, namestitev ponujajo tudi državljani in hoteli





Na Hrvaško je do danes zjutraj prispelo 545 ukrajinskih beguncev, je za hrvaški nacionalni radio povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović in opozoril, da se je treba pripraviti na veliko večje število.

“Spopadali se bomo z valom beguncev, kakršnega na območju Evrope nismo videli od druge svetovne vojne,” je v oddaji A sada vlada na hrvaškem nacionalnem radiu povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. Ob tem je poudaril, da bo država morala rešiti tudi vprašanje njihovega statusa.

“Pravila, ki so veljala doslej, zdaj ne veljajo. Te ljudi bomo morali hitro integrirati. Gre za eksodus, na katerega moramo najti primeren odgovor,” je izjavil.

Božinović je v oddaji še povedal, da ima država na voljo več lastnih objektov, glede na število beguncev in dinamiko pa bodo namestitvene zmogljivosti morali širiti. “Vključili bomo tudi nevladne organizacije, tu je tudi hrvaški Rdeči Križ, potem Caritas. Pomembno je, da vse to koordiniramo, da bomo imeli jasen pregled nad situacijo.”

Kot je notranji minister pojasnil že v torek, bo, ko gre za skrb za begunce, pomembna predvsem vloga hrvaškega Rdečega križa in civilne zaščite, ki bosta skrbela za logistiko na terenu. “Lahko se pripravimo na različne situacije, imamo načrt, kaj narediti, če bo šlo za tisoče, več deset tisoč ali celo več sto tisoč beguncev,” je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Božinović.

Med begunci, ki so prišli na Hrvaško, so predvsem ženske in otroci, največ pa jih namestitev najde pri družinskih članih in prijateljih. Begunce je po besedah Božinovića pripravljeno sprejeti tudi mnogo drugih državljanov Hrvaške.

Na Hrvaškem so za ukrajinske begunce zaenkrat pripravili sprejemne centre v Zagrebu, Osijeku in v Varaždinskih Toplicah. V Zagrebu imajo, kot je v torek na novinarski konferenci povedal zagrebški župan Tomislav Tomašević, trenutno na voljo 200 do 300 postelj, ob večjem številu beguncev pa lahko prilagodijo tudi večje lokacije, kot je Zagrebški velesejem.

Tomašević sicer verjame, da se bo, ko gre za zasebne namestitve in namestitve v lastništvu lokalnih skupnosti, mobilizirala celotna Hrvaška.

Takšen primer je že zdaj mesto Osijek

Kot je v torek izjavil osiješki župan Ivan Radić, je mesto poleg sprejemnega centra poskrbelo za brezplačen mestni prevoz za ukrajinske državljane, Ukrajini pa so sporočili, da v svojem živalskem vrtu namestijo živali iz kijevskega živalskega vrta. Poleg tega je pomoč ponudilo tudi veliko prebivalcev Osijeka ter velik del hotelov, poroča Hina.

Pomoč so ponudili tudi hoteli v drugih delih države. Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac se je v torek tako sestala s predstavniki največjih hotelskih družb na Hrvaškem, s katerimi so iskali rešitve za namestitev ukrajinskih beguncev.

“Turistični sektor se je aktivno vključil v zagotavljanje pomoči ukrajinskim beguncem in ponudil svoje namestitvene kapacitete ter s tem tudi tokrat pokazal humanost in solidarnost,” je v izjavi za medije zapisala Brnjačeva in obenem pozvala vse druge ponudnike namestitev, naj storijo enako.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.