17:15, pon, 4. Mar

Hrvaško oblegajo komarji, čeprav se strokovnjaki že nekaj let trudijo omejiti njihovo število

Notranjost Hrvaške se letos spopada s štirikrat večjim številom komarjev kot lani, čeprav so konec junija in v začetku julija v hrvaški prestolnici izpustili v naravo 100.000 sterilnih samcev tigrastega komarja v upanju, da bodo s tem omejili populacijo teh insektov v mestu.

Največ komarjev je na območju Osijeka in Zagreba, kjer so na povečano število vplivali visok vodostaj Drave ter nepokošena trava in odpadki, je za hrvaški časnik Jutarnji list ocenil profesor biologije z univerze v Osijeku Branimir Hackenberger Kutuzović.

V Osijeku vas lahko v eni uri piči 50 do 60 komarjev

Po nekaterih ocenah bo osebo, ki bo eno uro stala ob Dravi v Osijeku, pičilo 50 do 60 komarjev. O velikih količinah teh žuželk na osiješkem območju pričajo tudi rezultati merjenj iz minulega tedna.

Lovijo jih v pasti

Na gozdnatem predelu naselja Sarvaš blizu največjega mesta v Slavoniji so minuli torek našteli 18.347 komarjev na past, v samem naselju pa 14.515, je novinarjem minuli teden sporočil namestnik župana Dragan Vulin. Pojasnil je, da je mesto za boj proti komarjem letos porabilo že nekaj več kot milijon evrov.

Rekordno število komarjev, predvsem tigrastih

Branimir Hackenberger Kutuzović z oddelka za biologijo Univerze Josipa Jurja Strossmayerja v Osijeku in vodja projekta na temo prilagajanja ukrepov nadzora populacije komarjev okoljskim spremembam na Hrvaškem je za Jutarnji list dejal, da v Osijeku nikoli ni bilo več komarjev kot zdaj. V podobnem položaju je po njegovih besedah Zagreb, s prav tako rekordnim številom komarjev. Gre predvsem za tigraste komarje, ki se pospešeno razmnožujejo tudi zaradi obilnih padavin. Dodal je, da na povečanje števila komarjev močno vliva tudi zanemarjanje okolice v urbanih središčih, kot sta nepokošena trava in odpadki.

Je spuščanje sterilnih samcev tigrastega komarja neuspešno?

Konec junija in v začetku julija so v hrvaški prestolnici sicer izpustili v naravo 100.000 sterilnih samcev tigrastega komarja v upanju, da bodo s tem omejili populacijo teh insektov v mestu. Večje količine sterilnih samcev tigrastega komarja so lani izpustili v naravo tudi v Osijeku in Pulju. V slednjem so letos to metodo uporabili znova in s 25 lokacij izpustili kar 1,2 milijona sterilnih samcev.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *