12:01, pon, 29. Apr

HSE čudijo Fištravčeve aktivnosti v zvezi s ČHE Kozjak





Holding Slovenske elektrarne (HSE) z Mestno občino Maribor v zvezi s projektom Črpalne hidroelektrarne (ČHE) Kozjak ne sodeluje, so za STA pojasnili v HSE, kjer jih čudi, da župan Andrej Fištravec v imenu Dravskih elektrarn Maribor (DEM) in brez njihovega pooblastila sklepa dogovore in dogovarja potencialne posle.

dr. Andrej Fištravec, župan MOM
dr. Andrej Fištravec, župan MOM

“To, da župan Fištravec v imenu gospodarske družbe sklepa dogovore in dogovarja potencialne posle, in to, po naših informacijah, brez pooblastila DEM, je popolnoma nesprejemljivo in skregano z zakonitostmi, ki veljajo v poslovnem svetu,” so danes sporočili iz holdinga.

Ob tem so še dodali, da je projekt ČHE Kozjak, ki je bil načrtovan v okviru skupine HSE, do nadaljnjega zaustavljen zaradi finančne nevzdržnosti posla in ostalih zaznanih tveganj, predvsem pa tistih, povezanih z nizkimi cenami električne energije na trgu. O tem, ali se bo morda nadaljeval ali ne, je v tem trenutku prehitro govoriti, so še dodali.

Iz mariborske občine so v sredo sporočili, a se je župan ta teden v okviru svojega obiska v Moskvi med drugim sestal s predstavniki podjetja Tyazhmash, ki sodi med največja svetovna podjetja za izdelavo energetskih objektov in opreme. Na sestanku so govorili o možnostih sodelovanja podjetja pri izgradnji ČHE Kozjak, Rusi pa naj bi mu predstavili interes in možnosti izpeljave ter financiranja projekta.

Fištravec je na svojem Facebook profilu zapisal, da se je v zvezi s projekti DEM v Moskvi pogovarjal tudi s pooblastilom omenjene družbe s sedežem v Mariboru. Pojasnil s strani DEM kljub prošnji STA doslej ni dočakala, so pa v podjetju za Radio Maribor zatrdili, da niti županu niti občini niso dali nobenega pooblastila, poleg tega pa, da je projekt že nekaj časa ustavljen.

Na mariborski občini so danes v zvezi s tem pojasnili, da omenjanje pooblastila ni bilo mišljeno, da je imel župan pisno pooblastilu s strani DEM ali da zastopa DEM, ampak naj bi bil z direktorjem Viljemom Pozebom sklenjen ustni dogovor, da lahko predstavi projekt in podrobnosti, ki so bile podane v posredovanem promocijskem gradivu. Sestanek v Moskvi bo podlaga za nadaljnje aktivnosti, ki so potrebne za zagon investicije, so pojasnili na mariborski občini.

Ob tem so dodali, da je eden glavnih županovih ciljev spodbujanje gospodarstva in pridobivanje novih delovnih mest. Za projekt ČHE Kozjak se po njihovem trenutno zanimajo investitorji iz Rusije, Nemčije, Kitajske in Japonske.

Rusko podjetje Tyazhmash, ki je pred nekaj meseci kupilo podjetje Energomash, je izkazalo interes za sodelovanje pri investiciji, župana so povabili na informativni sestanek, da bi podrobneje predstavili svoj interes za izvedbo investicije in potencialu, ki ga lahko prinese lokalni skupnosti, trdijo na občini.

Hkrati dodajajo, da se je Fištravec pred odhodom v Moskvo sestal s Pozebom in ga obvestil o interesu ruskega podjetja, ta pa se je strinjal, da lahko posreduje podatke o investiciji in da lahko promovira projekt na spletni strani www.investinmaribor.eu ter investicijskih konferencah. Nenazadnje je na tej podlagi DEM zagotovil tudi promocijske brošure in pisno predstavitev projekta, so še dodali na mestni občini.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.