16:52, sob, 15. Jun

Humanitarna akcija pleskanja bolnišnic letos znova na Ptuju

Slovenski slikopleskarji bodo že 21. izpeljali humanitarno akcijo, s katero poskrbijo za barvito prenovo v kakšni od javnih ustanov. Letos se vračajo v ptujsko bolnišnico, kjer se je pred dvema desetletjema akcija pleskarjev začela. Leta 1999 si jo je namreč zamislil takratni predsednik gradbene sekcije ptujskih obrtnikov Branko Goričan.

bolnica ptuj

Kot je na novinarski konferenci povedala Anica Užmah, direktorica ptujske bolnišnice, ki letos obeležuje 145 let strokovnega delovanja, so za izbiro njihove bolnišnice sekciji pleskarjev zelo hvaležni.

“Primanjkuje nam namreč finančnih sredstev za obnovo in vzdrževanje bolnišničnih prostorov, zato se veselimo barvne prenove prostorov, s katerimi bomo bolnikom omogočili prijetnejše bivanje. Odločili smo se, da bomo prenovili prostore porodnega oddelka in pediatrije,” je dejala Užmahova.

Kot je dodala, tudi sami v skladu z razpoložljivimi viri prostore obnavljajo, kolikor je mogoče, ob tem pa veliko delajo tudi na programih in po zaslugi zaposlenih z njihovo realizacijo iz leta v leto napredujejo. Vse to po njenem dokazujejo tudi polletni rezultati poslovanja, ki jih bodo sicer svetu zavoda predstavili prihodnji teden.

Cilj omenjene vsakoletne humanitarne akcije, ki jo bodo na Ptuju izpeljali 22. novembra, je pomagati eni od javnih ustanov pri celoviti prenovi notranjih prostorov, da bi s tem zagotovili boljše pogoje bivanja uporabnikom in tudi zaposlenim, ki v njih delajo.

Slikopleskarji v enem dnevu prenovijo prostore ene od javnih ustanov, kot so bolnišnice, šole ali vrtci, pri tem pa izbirajo tiste, ki so takšne prenove najbolj potrebne. Pobudniki akcije so ob tem v projekt vključili še proizvajalce barv, orodij in zaščitnega materiala.

“Ob humanitarnem namenu je cilj akcije tudi druženje slikopleskarjev, ki obenem prenašajo svoje znanje in izkušnje na mlajše generacije. Ob tem je to priložnost za navezavo stikov z domačimi proizvajalci barv, orodij in drugega materiala, pa tudi za promocijo poklica slikopleskarja in spodbudo mladim, da bi se odločili za ta poklic,” je pojasnil Aleš Goričan, ki nadaljuje tradicijo svojega očeta.

Akcija je v več kot dveh desetletjih prerasla v enega večjih humanitarnih projektov v državi, v katerem je skupaj doslej sodelovalo okoli 1500 pleskarjev. Ti se pri svojem delu lotijo prenove stenskih in stropnih površin sob, spremljevalnih prostorov in hodnikov.

Leta 1999 so jo začeli v ptujski bolnišnici, nadaljevali leto pozneje na ljubljanski pediatrični kliniki, zatem pa v mariborski porodnišnici. Leta 2002 so se vrnili na Ptuj in prvič prenavljali vrtec, nato pa so gostovali še v skoraj vseh ostalih slovenskih bolnišnicah, pa tudi v centrih za sluh v Mariboru in Portorožu ter zadnji dve leti v osnovnih šolah Veržej in Nove Fužine.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.