02:15, pet, 26. Apr

Ilka Štuhec prispela v Lake Louise, za prve tekme si želi, da smuča, kot je sposobna





Prvi konec tedna v decembru je tradicionalno rezerviran za začetek sezone v hitrih disciplinah za alpske smučarke. Ilko Štuhec tako prihajajoči konec tedna čakajo prve preizkušnje v novi sezoni. Nastopiti želi sproščeno in unovčiti dobro pripravljalno obdobje.

Dvakratna smukaška svetovna prvakinja in lastnica dveh malih kristalnih globusov se v novo sezono podaja na drugem mestu večne lestvice slovenskih smučark in smučarjev po številu zmag v svetovnem pokalu. Letos bo namreč letos iskala pot do 10 zmage v svetovnem pokalu. S tem ciljem se pred začetkom sezone ne obremenjuje, njen največji tekmec bo, kot vedno, čas.

Sicer začetek letošnje sezone ni potekal po načrtih, saj je bil že odpovedan smuk v Zermattu. Tako se sezona za smučarke v hitrih disciplinah začenja na »star« način v Severni Ameriki. Zadnji del priprav je Štuhčeva z ekipo opravila v Kanadi v Nakiski, kjer so jih pričakali zelo spremenljivi pogoji, ki pa jih je Mariborčanka izkoristila za raznovrsten in kakovosten trening ter prepotrebno pridobivanje samozavesti. »Trening v Nakiski lahko z eno oceno opišem kot pester. Imeli smo veliko različnih pogojev in različnih temperatur. Od + 5 do – 25 stopinj Celzija. Z zadnjim delom priprav na sezono sem zadovoljna. Videlo se je, da pridobivam na samozavesti, je vedno več dobrih zavojev in vse skupaj se vpisuje v mojo podzavest,« pravi Štuhčeva.

Načrt priprav, kot so v ekipi letos že pojasnjevali, se zaradi načrtovane tekme v Zermattu oziroma Cervinii ni spremenil oziroma prilagajal. Posledično jih pretirano ni zmedla niti odpoved omenjene tekme zaradi vremenskih razmer.

Ilka že na prizorišču prvih zmag v svetovnem pokalu

V kanadsko smučarsko središče je Štuhčeva z ekipo prispela v nedeljo. Na prizorišču se je ženski del karavane svetovnega pokala tako izmenjal z moškim. Slovenska smučarka je na tem prizorišču v preteklosti zmagala že dvakrat, to je bil tudi njen prvi veliki met v svetovnem pokalu. Letos si želi potrditev dela tekom priprav na novo sezono.

O ciljih je pred sezono in sploh prvo tekmo težko govoriti, še težje pa je napovedovati rezultate. »V Lake Louisu si želim predvsem, da sem sproščena. Da smučam, kot sem sposobna. Potem pa bomo videli, kam me to rezultatsko lahko pripelje,« pred prvimi tekmami nove sezone pravi Ilka Štuhec.

Prva tekma za svetovni pokal bo v petek

V Lake Louisu se v tem tednu napovedujejo ne najboljše vremenske razmere. Pričakuje se nekaj pošiljk snežnih padavin in nizke temperature. Živo srebro se bo spustilo tudi na manj kot -20 stopinj Celzija. Po sporedu se bodo uradni treningi začeli v torek, prva tekma za svetovni pokal v hitrih disciplinah za ženske pa je na sporedu v petek ob 20. uri po srednjeevropskem času, ko tekmovalke čaka smuk. V soboto in nedeljo bosta na sporedu še smuk in prvi superveleslalom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.