04:46, ned, 19. Maj

Ilka Štuhec superveleslalom končala na 35. mestu





Avstrijka Cornelia Hütter je zmagala na prvem od dveh superveleslalomov za svetovni pokal alpskih smučark v Kvitfjellu na Norveškem. Hütter je Avstriji prismučala prvo žensko zmago v tej sezoni. Slovenska smučarka Ilka Štuhec je superveleslalom končala na 35. mestu (+2,93).

Bronasta v disciplini z nedavnega svetovnega prvenstva v Meribelu Hütter je četrto karierno zmago v svetovnem pokalu, tretjo superveleslalomsko, osvojila z najmanjšo možno razliko.

Le stotinko sekunde je bila na drugem mestu počasnejša Italijanka Elena Curtoni. Tretje mesto je pripadlo Švicarki Lari Gut-Behrami (+0,12). V posebnem seštevku discipline je prišlo do menjave vodstva. Mesto vodilne je prevzela Curtoni, ki vodi s 310 točkami, Gut-Behrami na drugem mestu zaostaja zgolj osem točk.

Norvežanka Rahnhild Mowinckel, ki je bila po veliki napaki zgolj 14., je s prvega zdrsnila na tretje mesto. Njen zaostanek za novo vodilno znaša 20 točk.

Na vrhu je precejšnja gneča. Današnja zmagovalka Hütter je dohitela Mowinckel, za katero zaostaja zgolj točko.

S 85 zmagami v svetovnem pokalu rekorderka med ženskami, Američanka Mikaela Shiffrin, ki jo ena zmaga loči od izenačenja z absolutnim rekorderjem, Švedom Ingemarjem Stenmarkom, je končala na četrtem mestu. Za Hütter je na tekmi majhnih razlik zaostala zgolj 16 stotink sekunde.

Do konca sezone bosta na sporedu še dva superveleslaloma, naslednji že v nedeljo, finalni pa v Andori.

Edini slovenski predstavnici na progi Olympibakken Štuhec se prva od treh tekem v Kvitfjellu ni posrečila. Vsaj eno točko, ki bi jo dobila, če bi bila 30., je zgrešila za 46 stotink sekunde.

Štuhec ima veliko večja pričakovanja od sobotnega smuka, na katerem bo startala kot druga najboljša smukačica sezone.

“Na Norveškem se počutim zelo dobro, zelo mi je všeč, pokrajina, narava, tudi sneg. Proga je super, zelo zanimiva, zelo specifična,” je po treningih smuka dejala Mariborčanka, ki je na Norveškem opazovala severni sij.

Smukaško progo, na kateri so ženske zadnjič v svetovnem pokalu tekmovale pred 20 leti, zaznamuje “nekaj dolgih zavojev”. “Potem pa naenkrat preklop in nekaj krajših zavojev, tako da je res treba biti zelo pri stvari in točno vedeti, kje lahko spuščaš, ko ni tako hudo pomembno, en meter sem ali tja, samo da pač neseš hitrost, kolikor se le da,” je Štuhec opisala pasti proge.

“To mi na obeh treningih ni najbolj uspelo. Tekom cele proge sem se kmalu po startu malce ‘zahodila’ oziroma naredila eno napako. V četrtek je bilo to sicer bolje, ampak sem ga spet nekje drugje malo ‘kiksnila’,” je še dejala Štuhec, ki superveleslaloma, sicer na drugačni progi, ni odpeljala, kot bi si želela.

Štuhec je po smukaških treningih dejala, da ve, kaj mora popraviti do sobote, in nato “dati gas na polno”.

Gre sicer za progo, na kateri potekajo moške tekme v hitrih disciplinah in na kateri je Boštjan Kline kot prvi Slovenec doslej zmagal. Kline je bil 24. februarja 2017 najboljši na smuku.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.